Punt d’interès 9: Sant Martí de Mata

L’Ermita de Sant Martí de Mata és una capella rural que també va tenir funcions de parròquia i que se situava a la vil·la de Mata, a uns 330m d’altitud. Fou construïda al segle XI com a sufragània (dita aquella que depèn d’una ermita eclesiàstica principal) de Santa Maria de Mataró, tot i que el seu origen és anterior, probablement al segle X.

El seu estil és preromànic, de planta rectangular. Als inicis del segle XX es trobava molt deteriorada. El 1926 es va ensorrar part del sostre i l’altar barroc oferia un aspecte llastimós. El 1933 el propietari de la capella hi va fer obres de consolidació i altres persones del veïnat i de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró van sufragar la restauració del retaule, que posteriorment va ser cremat durant la guerra civil. El 1955 es van refer les parets, la teulada, el paviment i l’ara de pedra de l’altar.

L’ermita, d’una sola nau i sense absis, té un portal adovellat de punt rodó a la façana lateral, on hi ha també tres prominents contraforts. El sostre està format per un embigat de fusta, la teulada està formada per dos pendents i hi ha un campanar d’espadanya per una sola campana. L’edifici també comptava amb un cementiri annex, avui desaparegut.

Actualment, l’ermita és oberta al culte al mes de novembre, per l’aplec de Sant Martí, i també, de manera excepcional, a l’octubre durant l’edició de l’anomenada “La Marxassa”, caminada de resistència que organitza cada any l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró. L’ermita de Sant Martí de Mata està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Fonts consultades:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=8674

Graupera i Graupera, Joaquim; Clariana i Roig, Joan-Francesc. «Sant Martí de Mata». A El Barcelonès El Baix Llobregat El Maresme. Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 1992, p. 494-495 (Catalunya Romànica, vol. XX).

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell, en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.