Punt d’interès 8: Sant Miquel de Mata

L’ermita de Sant Miquel de Mata està situada en el terme municipal de Mataró, en el veïnat de Mata, prop de l’església de Sant Martí, en una elevació del terreny entre el torrent de la Caseta i el torrent de Sant Miquel, a uns 225 m d’altitud.

L’ermita de Sant Miquel de Mata és un edifici religiós, d’estil gòtic tardà dels segles XV- XVI, d’una sola nau, coberta per una volta ogival de tres trams, dos d’ells de planta quadrada, i un absis poligonal. Les voltes tenen les nervadures de pedra. Només hi ha esculpides les claus i les cartel·les d’arrencament de les voltes. A l’exterior, l’ermita està coberta per una teulada de dos vessants i l’entrada principal és al mur de migdia, que presenta una gran porta dovellada, una espitllera i tres contraforts.

Al costat de l’Evangeli hi ha la capella de la Mare de Déu, possiblement de finals del segle XVII o principis del XVIII. De la mateixa època és també la sagristia adossada al mateix costat, amb una porteta que comunica amb el presbiteri. A l’exterior, a l’entorn de l’absis i al davant està situat el cementiri del veïnat, construït el 1805, i adossada a l’altre mur del temple hi ha la casa de l’ermità, masoveria coneguda com a “Cal Monjo”.

El primer document on apareix l’ermita de Sant Miquel de Mata és del 1446 en què, després d’una visita pastoral, queda descrita com a parròquia sufragània, és a dir, depenent de Santa Maria i s’ordena que s’hi facin misses els diumenges i festivitats.

Roser Salicrú, en el seu estudi sobre els efectes que va causar el terratrèmol del 1448, al llarg de tota la costa del Maresme, va determinar que aquest sisme no va afectar gaire la capella de Sant Miquel, donada la seva recent construcció. L’ermita va ser molt malmesa durant la guerra civil i el 1941 se’n va iniciar la restauració.

L’Ermita de Sant Miquel de Mata està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Fonts consultades:

Cercador Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Fitxa (gencat.cat)

https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-sant-miquel-de-mata-mataro-maresme/

https://quimgraupera.blogspot.com/2009/02/capella-gotica-de-sant-miquel-de-mata.html

Salicrú i Lluch, Roser. «Mataró 1453. Efectes i emmarcament del terratrèmol de 1448». Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, [en línia], 1993, Núm. 46, p. 3-21, https://raco.cat/index.php/FullsMASMM/article/view/115947

Fulls núm. 46 del MASMM

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell, en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.