Punt d’interès 7: cruïlla de camins

Ens trobem en una cruïlla de camins. En aquest punt, es poden contemplar diferents masies i cases històriques de Mataró, que formen part de l’anomenat Veïnat de Mata. Entre aquestes podem trobar: Can Pineda, Can Pera, Can Gol, Can Volart, Can Guanyabens, i  Can Tria que dona nom a la famosa torre de guaita, la Torre de Can Tria.

La més destacada és aquesta última, Can Tria de Mata. Està formada per una masia i una torre de defensa que es va construir al segle XVI, dins d’una propietat privada. La torre és de planta quadrangular situada al costat mateix de la masia. Consta d’una planta baixa i quatre pisos i té la coberta a quatre vessants. Es tracta d’un edifici molt robust, amb poques obertures formades per finestres amb decoracions renaixentistes. Els matacans del pis superior en reforcen l’aspecte de fortificació. La Torre de can Tria de Mata està protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Més endavant, només entrar en l’espai natural, el sender passa per l’ermita gòtica de Sant Miquel de Mata, primer, i per l’ermita romànica de Sant Martí de Mata, una mica més endavant.

Fonts consultades:

Cercador Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Fitxa (gencat.cat)

https://www.mataro.cat/ca/temes/urbanisme/el-patrimoni-arquitectonic-i-el-paisatge-urba/documents/fitxes-incorporades.pdf (fitxa 419)

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell, en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.