Punt d’interès 6: el turó d’Onofre Arnau

Arribats a aquest punt us recomanem que acabeu de pujar al turó per gaudir d’unes vistes magnífiques  de l’espai agrari –agrícola i forestal- del terme municipal i també dels pocs vestigis de les construccions que antigament havien coronat el turó.

La torre fortificada de planta quadrada que s’observa actualment es coneix com a Torre d’Onofre Arnau o Torre de Mata, situada a sota d’on hi havia hagut el castell de Mata. La Torre està protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Al costat de la torre hi ha restes del que va ser la masia de Can Triter, construïda el segle XV. Per això, la torre també és coneguda com a Torre de Can Triter. Originalment s’hi accedia pel primer pis, per una porta actualment tapiada, sense comunicació amb la planta baixa, com a mesura de protecció davant de possibles atacs. Ha estat restaurada recentment.

A dalt del turó hi ha localitzat un jaciment arqueològic protegit com a Bé Cultural d’Interès Local amb restes d’un poblament d’època ibèrica, estances d’època romana i estructures d’època medieval.  Són poques les restes que queden del castell. Apareix citat per primer cop l’any 1040. En aquesta posició el castell tenia un lloc privilegiat des d’on es veia una gran extensió del territori. Era, per tant, una construcció que servia per protegir la ciutat, juntament amb altres punts estratègics, com ara la de la Masia de Can Tria –situada a la carretera de Mata, que uneix Mataró amb Llavaneres–, o la del castell de Burriac, o bé també la torre de defensa de Can Palauet de Mataró. El castell va cremar completament a inicis del segle XVI i va ser abandonat. Des de llavors, s’ha anat deteriorant i destruint amb el pas del temps fins a desaparèixer pràcticament del tot.

Fonts consultades:

*Pla especial del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic

* Pàgina web de l’Open Puig i Cadafalch

https://openpuigicadafalch.cat/

Edició 2012, itinerari 3 (les Cinc Sènies i el seu aqüeducte)

Edició 2016, itinerari 2 (torre d’Onofre Arnau)

*Sender de Gran Recorregut GR-83

https://senders.feec.cat/fem-muntanya/senders/sender/gr-83-cami-del-nord/

* Zona agrícola de les Cinc Sènies

“Descobrim Mata, les Cinc Sènies. Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge.”

Oriol Bassa, David Farell i Francesc Navarro

* Castell de Mata o d’Onofre Arnau

“L’arquitectura militar medieval. Les excavacions al castell de Mata (Mataró).”

Josep A. Cerdà, Carles Martí i Marta Santandreu

Jornades d’història i arqueologia medieval del Maresme

Del 13 al 30 d’octubre de 1999

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell,  en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’AGRUPE, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.  Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.