Punt d’interès 5: patrimoni natural

Ens trobem a punt de pujar al turó d’Onofre Arnau. Aquest és un dels punts on es troben la plana agrícola i la zona forestal que, en conjunt, constitueixen l’espai agrari de Mataró, reivindicat històricament pel seu valor agrícola i/o natural. A dia d’avui –2021– s’obre un futur esperançador amb la Declaració Institucional, aprovada al 2020 per unanimitat de tots els partits amb representació al consistori, i les actuacions que d’ella se’n derivaran de cogestió de l’espai agrari a través de la “Taula de l’Espai Agrari” en el marc del futur “Pla Estratègic de Gestió de l’Espai Agrari”, perquè Mataró no s’allunyi del model de la ciutat del 3/3 – 1/3 ciutat, 1/3 agrícola i 1/3 forestal – o dels 4/4 si hi considerem també la praderia de posidònia.

Centrant-nos en els valors naturals, a partir d’ara, i si seguim pujant, ens trobarem amb alzinars, garrofers, suredes, pinedes de pi blanc, de pi pinastre i de pi pinyer. També podrem veure vegetació arbustiva com el lloreret, el galzaran, l’arítjol, l’esparreguera o l’heura. Podeu consultar la declaració institucional aquí.

Fonts consultades:

*Pla especial del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic

* Pàgina web de l’Open Puig i Cadafalch

https://openpuigicadafalch.cat/

Edició 2012, itinerari 3 (les Cinc Sènies i el seu aqüeducte)

Edició 2016, itinerari 2 (torre d’Onofre Arnau)

*Sender de Gran Recorregut GR-83

https://senders.feec.cat/fem-muntanya/senders/sender/gr-83-cami-del-nord/

* Zona agrícola de les Cinc Sènies

“Descobrim Mata, les Cinc Sènies. Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge.”

Oriol Bassa, David Farell i Francesc Navarro

* Castell de Mata o d’Onofre Arnau

“L’arquitectura militar medieval. Les excavacions al castell de Mata (Mataró).”

Josep A. Cerdà, Carles Martí i Marta Santandreu

Jornades d’història i arqueologia medieval del Maresme

Del 13 al 30 d’octubre de 1999

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell,  en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’AGRUPE, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.  Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.