Punt d’interès 3: les Cinc Sénies

Ens trobem en el punt d’entrada a l’espai agrícola de les Cinc Sènies, àmbit periurbà d’unes 260 hectàrees el valor més destacat del qual és el manteniment del seu ús agrícola, a tocar amb la ciutat.

El nom de l’espai té el seu origen en la compra d’unes terres que va realitzar el comerciant i negociant Francisco Boter el 1757. Més endavant, al 1775, s’hi va construir un aqüeducte amb l’objectiu de fer arribar aigua de la mina a cadascuna de les cinc cases per augmentar-ne la capacitat de regatge, tot distribuint l’aigua entre els camps de conreu. El conjunt d’aquesta construcció civil està format per la caseta de la mina d’aigua de Can Noé al paratge del Vidals, una canalització de paredat de tram rectilini, un sifó que travessa el camí i l’aqüeducte de 380 m que distribuïa l’aigua a les Cinc Sènies -Can Llobet, Ca l’Avi Pauleta, Can Camps, Can Sidro Patalé i Can Pruna-. Cada sènia es trobava sota l’advocació d’un Sant o Mare de Déu, respectivament: La Puríssima, el Sagrat Cor, Santa Eulàlia, Sant Francesc i Sant Domingo.

Fonts consultades:

*Pla especial del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic

* Pàgina web de l’Open Puig i Cadafalch

https://openpuigicadafalch.cat/

Edició 2012, itinerari 3 (les Cinc Sènies i el seu aqüeducte)

Edició 2016, itinerari 2 (torre d’Onofre Arnau)

*Sender de Gran Recorregut GR-83

https://senders.feec.cat/fem-muntanya/senders/sender/gr-83-cami-del-nord/

* Zona agrícola de les Cinc Sènies

“Descobrim Mata, les Cinc Sènies. Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge.”

Oriol Bassa, David Farell i Francesc Navarro

* Castell de Mata o d’Onofre Arnau

“L’arquitectura militar medieval. Les excavacions al castell de Mata (Mataró).”

Josep A. Cerdà, Carles Martí i Marta Santandreu

Jornades d’història i arqueologia medieval del Maresme

Del 13 al 30 d’octubre de 1999

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell,  en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’AGRUPE, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.  Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.