Punt d’interès 10: coll de Can Xerrac

Al coll de Can Xerrac conflueixen diversos camins que connecten diferents vessants, a cavall entre Canyamars, Veïnat de Mata, Sant Andreu de Llavaneres i el Corredor. El nom d’aquest coll es refereix a la masia de Can Xerrac, construïda al segle XVIII-XIX, protegida com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)  i situada a pocs metres del camí d’accés que comença al propi coll. La masia s’ubica a la capçalera del denominat fondo Guitart, un dels camins més tradicionals que porta des de Mataró fins a la riera de Can Rimbles, i d’aquí al nucli de Canyamars.

En aquest punt de confluència, hi trobem les restes de la quarta fita del límit del terme municipal entre Mataró i Llavaneres. Aquesta fita tenia les inscripcions M i LL, relatives a Mataró i Sant Andreu de Llavaneres, però, malauradament, en l’actualitat ja no en queda quasi res. El camí continua pujant, ara per un paisatge de bosc mediterrani, cap al coll de Llorita, que separa els termes de Dosrius i Sant Andreu de Llavaneres. Tot seguit, la inclinació es modera per recórrer la serra de la Polseruda fins anar a buscar la Creu de Rupit, el coll que separa les conques de les rieres de Sobirans i Canyamars, una important cruïlla de camins a prop del límit entre el Vallès Oriental i el Maresme.

Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell, en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.