Skip to content

desembre, 2018

19desembre7:30 pm9:00 pm24a Tronada cientificonaturalista: decaïment dels boscos de pi pinyer

Més

Detalls de l'Activitat

Caient en l’espiral fatal: decaïment dels boscos del pi pinyer i atacs del seu depredador Tomicus destruens

En els últims anys hem estat testimonis d’episodis de mortalitat massiva d’arbres de pi pinyer (Pinus pinea L.) al Maresme i en altres comarques de Catalunya. Les causes s’atribueixen a les sequeres prolongades i als agents patògens entre els quals destaca el barrinador del pi, un insecte molt petit anomenat Tomicus destruens Woll. El decaïment forestal és el resultat de l’acció d’un conjunt de factors que causen un deteriorament gradual dels arbres i finalment la seva mort. Es tracta d’un fenomen complex i de difícil solució donada la seva magnitud que al seu torn està causant grans pèrdues econòmiques i està alterant el funcionament, l’estructura i la composició dels boscos.

En aquesta xerrada exposaré com es troben actualment els boscos del Maresme en base als estudis duts a terme fins ara i exposaré els resultats dels estudis que hem dut a terme a la pineda de pi pinyer de El Remolar. Es tractava d’una pineda litoral petita (30 ha) sobre dunes del litoral mediterrani al delta del Llobregat que també està afectada per Tomicus destruens. Aquest pineda és un exemple paradigmàtic de la interacció de la majoria dels factors del que coneixem com a canvi global.

Conferència a càrrec d’Emília Gutiérrez Merino, Dept de Biologia Evolutiva, Ecologia i ciencias Ambientales secció Ecologia. Facultat de Biologia. Universitat de Barcelona.

Hora

(Dimecres) 7:30 pm - 9:00 pm

Lloc

AGRUPACIÓ CIENTÍFICO-EXCURSIONISTA DE MATARÓ

Passatge del Pou d’Avall, 1

Organitzada/ Guiada per

Emilia Gutiérrez

Back to top
X