Inauguració de la placa en homenatge als 4 alpinistes desapareguts al Lhotse Shar

El passat 2 de desembre, tingué lloc l’acte del descobriment d’una placa en memòria de Sergi R. Escalera, Framcesc Porras, Antoni Quiñones i Antoni Sors, que van perdre la vida el 27 de setembre de 1987 al Lhotse Shar (8.382 m, Himàlaia).

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Mataró David Bote, la regidora d’Esports Marisa Merchán, el president de l’Agrupe Toni Cruanyes i el president de l’entitat el 1987 Enric Castells, així com també els familiars dels quatre alpinistes i la resta de membres d’aquella expedició, Carles Vallès, Ton Ricard i Mercè Macià.

La placa, que s’ha col·locat en un extrem de la façana del local de l’entitat, al Passatge del Pou d’Avall, va ser una iniciativa del grup municipal VOLEM Mataró que la va proposar en el ple municipal del dia 7 de juny de 2018.

Aquell 27 de setembre, Sors, Escalera, Porras i Quiñones van partir del camp base 4, a 7.350 m d’altitud, per l’aresta sud-est amb l’objectiu de muntar el camp base 5 a 7.850 m. Aquest seria el darrer camp base abans de poder fer el cim. Cap al migdia es va tallar la comunicació amb els companys que estaven al camp base 4 però tampoc es van alarmar ja que la comunicació també havia fallat en altres dies. El dia següent, el 28 de setembre, Toni Ricart va anar al camp base per inspeccionar la muntanya des d’allà sense poder divisar res estrany. El 29 de setembre, al no rebre notícies, Carles Vallès, Mercè Macià i Manu Badiola van anar a inspeccionar la zona compresa entre els 7.400 m i els 7.800 m. En un primer moment no van veure res però finalment van divisar els cossos dels seus companys en una glacera a uns 6.000 m d’alçada on havien caigut després de ser arrossegats per una allau.

L’expedició tornava a la capital del Maresme sense 4 dels seus companys. La tragèdia va colpejar els alpinistes, a l’Agrupe (com es coneix l’entitat) i la ciutat en si. Un emotiu homenatge a la plaça de l’Ajuntament va servir com a record per ells, però des d’aleshores, la ciutat no els havia recordat.

Ara, Mataró i els mataronins tenen a la seu de l’Agrupe (situada a la confluència entre la Baixada de les Escaletes i el passatge del Pou d’Avall) una placa en memòria dels 4 alpinistes i de reconeixement a la seva trajectòria esportiva.

Anys més tard, l’any 1990, Carles Vallès i Manu Badiola van fer la primera ascensió nacional al Lhotse Shar acabant així la gesta que 3 anys abans s’havia emportat la vida dels seus companys.

Aquí teniu el vídeo del resum de l’acte de la inauguració de la placa:

 

Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.