Skip to content

juny, 2024

20juny7:00 pm8:00 pmPRESENTACIÓ DEL LLIBRE: "BALLA AMB BABEL" de Joan-Lluís Lluís

Més

Detalls de l'Activitat

Presentació del llibre “BALLA AMB BABEL” de Joan-Lluís Lluís a la sala d’actes de l’entitat, el dijous 20 de juny a les 19:00.

Resseguint la història de l’absolutisme lingüístic, representat pels estats espanyol i francès, Joan-Lluís Lluís rellegeix el cèlebre mite de la torre de Babel: ¿d’on ens ve, als humans, la tendència a jerarquitzar les llengües? ¿Què amaga la superioritat que algunes s’atorguen? Rere la defensa del monolingüisme —que al·lega que les llengües només són mitjans per comunicar-se i que un món monolingüe seria un món més senzill per a tots— no hi ha res més que voluntat de domini i una concepció banal de la realitat. Joan-Lluís Lluís ofereix una crítica sòlida al monolingüisme d’estat i una defensa de la perspectiva incomparable que cada llengua suposa per als seus parlants.

 

Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) és un dels escriptors més rellevants de la literatura catalana contemporània. Les seves novel·les El dia de l’ós, Les cròniques del Déu coix, Jo soc aquell que va matar Franco o Junil a les terres dels bàrbars han sigut múltiplement premiades i molt llegides. Gràcies a la seva feina com a traductor i a la seva biografia, amb un peu a la Catalunya Nord i l’altre al Principat, té una visió profunda de les llengües i dels mecanismes que tenen els estats per jerarquitzar-les. El 2022 va rebre el Premi a la Trajectòria d’Òmnium Catalunya Nord.

A part d’escriptor és  traductor i columnista català. Com a escriptor ha cultivat, en diverses etapes, tant la poesia com sobretot l’assaig i la novel·la: va aconseguir als seus inicis trencar amb una mena de complex d’inferioritat que afectava una gran part dels autors d’expressió catalana del seu territori d’origen. És, per exemple, l’únic escriptor de la Catalunya del Nord que ha construït la seva carrera editorial al Principat de bon principi, sense haver passat prèviament per una etapa d’edicions locals. A més a més, ha dut a terme una tasca significativa en l’activisme lingüístic de la llengua catalana i a través d’escrits i xerrades ha denunciat el lingüicidi comès històricament per l’Estat francès.

 

Hora

(Dijous) 7:00 pm - 8:00 pm

Lloc

AGRUPACIÓ CIENTÍFICO-EXCURSIONISTA DE MATARÓ

Passatge del Pou d’Avall, 1

Organitzada/ Guiada per

Agrupe

Back to top
X