Skip to content

maig, 2022

28maig(maig 28)8:45 am29(maig 29)8:00 pmMés amunt dels 2000: Clarabide (3020m) i Gías (3011m)

Més

Detalls de l'Activitat

28 i 29 de maig del 2022

INSCRIPCIONS

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 5€; No socis federats 3€; No socis no federats 8€. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37

Responsable: Joaquim Alabarce

On dormirem?: Refugi d’Estós , serveis Aigua calenta, Bar-cafeteria,mantes, guixetes, clocks .

Preus alloljament: 21 euros no federats, 15,50 euros federats

Esmorzar: 10 euros no federats, 9 euros federats

Sopar: 17,90 no federats, 15.50 federats

Pic-nic: 14,50 euros no federats, 13,50 federats

Que cal Portar? Grampons i piolet i raquetes segons condicions, última setmana s’informarà si calen dur raquetes. El refugi tenen mantes, caldria dur  funda  o sac de dormir, frontal, pals.

Places disponibles: 15

Bestreta: Cal fer una bestreta de 12 euros, a l’hora inscriure’s. Es podrà anul.lar una setmana abans de la sortida.

Dificultat física: Alta

Dificultat tècnica: moderada ( cal tenir experiència prèvia  en dur grampons i sortida d’alta muntanya) .

Logística: Cotxes propis, benzina a compartir

Mataró- Benasc : 4h

Punt de Trobada: Clos arquelogic de Mataró  a les 8:45
 

Ruta que ascendeix els 3 tres mil dels Clarabide tot fent nit al refugi d’Estós.

La ruta no té excessiva dificultat tècnica tret de la llargada i el desnivell acumulat. Dividir la ruta en dos dies, fent nit al refugi d’Estós ens permetrà doncs, fer més assequible l’excursió. En condicions hivernals, com serà la nostra, cal parar una mica de compte a l’endinsar-se al barranc de Gías, doncs és un tram de terreny escabrós. També, a la sortida des del puerto de Gías cap al Clarabide Oriental, cal tenir una mica de compte al creuar la pala de neu, sovint amb força neu acumulada i amb un pendent força pronunciat. Grampons i piolet necessaris.

Al ser una ruta en condicions hivernals a partir del barranc de Gías, cal tenir present que en diversos punts el track no segueix ben bé els camins senyalitzats d’estiu. Si bé  a l’anar amb raquetes i/o grampons sempre es va  cercant aquells passos més còmodes per enmig de la neu.

APROXIMACIÓ
Cal arribar i passar el poble de Benàs per la carretera A-139. Al cap de no gaire trobem la cruïlla cap a la vall d’Estós, que prendrem cap a l’esquerra. Després d’una ziga-zaga de la carretera deixem a la nostra esquerra el desviament cap al restaurant El Mirador i l’hostal Natural. Nosaltres seguirem recte cap a la vall d’Estós. Un xic més endavant trobarem l’aparcament de la vall d’Estós on deixarem el cotxe i iniciarem la ruta cap al refugi

DIA 1 Temps total : 2:25- 3h  hores

APARCAMENT (1300 m) 13:00h
Comenceremm a caminar vers mestral (NO) i tramuntana (N) seguint la pista que, amb el riu d’Estós a la nostra esquerra, es va endinsant, en progressiu ascens i en alçada, en l’engorjat que ens conduirà fins a la presa d’Estós. La deixem enrere i anem progressant còmodament per la pista (GR-11) fins que trobem la palanca metàl·lica d’Aiguacari on creuarem el riu, deixant-lo ara a la nostra dreta.

CABANA DE SANTA ANA (1500 m) 13:35h – P0:35h – T(dia 1) 0:35h
Al cap de poc ja trobem la cabana de Sant Ana. És un refugi lliure en bones condicions, a la zona de la Vereda d’Estós. Al cap de poc de deixar la cabana, deixem a la nostra dreta la cruïlla de la palanca de la Ribera, que ens duria pel PR HU-31, i en direcció a la vall de Perdiguero. Nosaltres seguim recte per la pista, en lleuger ascens, sense abandonar el GR-11.

FUEN DE CORONES (1560 m) 13:50h – P0:15h – T(dia 1) 0:50h
Al cap de poc, i endinsant-nos en una preciosa fageda, arribem a l’alçada de la Fuen de Corones. És una preciosa font, amb una canalera i un cóm fets de fusta. L’entorn hi és humit i fresquívol. El camí ara progressa pel bell mig de la fageda. Un entorn sempre meravellós de trescar, i més encara si és amb la comoditat en que progressa aquesta pista.

PALANCA DE BATISIELLES (1600 m) 14:10h – P0:20h – T(dia 1) 1:10h
Arribarem a l’alçada d’aquesta altra palanca metàl·lica que creuarem, tot superant el riuet que davalla pel barranc de l’Aigüeta de Batisielles. Nosaltres seguim amb el riu d’Estós a la nostra dreta i en progressió vers mestral (NO). A partir d’aquí començarem  a trobar el camí nevat i/o glaçat. La progressió però no és dificultosa donada la duresa de la neu. Seguim per la pista deixant un parell de cruïlles enrere, cap a les Gorgues Galantes i la cascada homònima.

CABANA DEL TURMO (1750 m) 14:45h – P0:35h – T(dia 1) 1:45h
Després d’una llarga ziga-zaga en ascens desemboquem al meravellós prat de la cabana del Turmo. Ens apareix tot nevat, amb la cabana al fons. Aquí començarem a guanyar vistes sobre els cims de la zona. La cabana és un refugi de pastors, però que si aquests no hi són, funciona com a refugi lliure. Sense cap luxe i en règim espartà, té el mínim necessari per a fer-hi nit.Seguirem el GR-11 cap al refugi d’Estós que ens queda a una mitja hora, segons el cartell que hi ha davant la cabana. Deixarem a la nostra dreta la cruïlla que creuant la palanca ddel Turmo ens dirigiria cap a la vall de Perdiguero.

A partir de la cabana del Turmo el camí passa de nou a la riba esquerra del riu d’Estós i després fa unes llaçades amb fort pendent. Mica en mica se’ns obren unes vistes espectaculars sobre el pico Royo, el pico de Chistau i al bell mig d’ambdós, perfectament dibuixat en la neu, el puerto de Chistau.

REFUGIO DE ESTÓS (1890 m) 15:25h – P0:40h – T(dia 1) 2:25h
Prop ja del refugi, a la Pleta del Cantal, a la nostra dreta divisem el barranc de Gías en el que demà ens endinsarem en plena matinada, encara ben fosc el dia. Ara encara hi toquen els darrers raigs de sol del dia. Ja divisem el refugi al nostre davant, al qual hi arribarem ràpidament i sense cap dificultat.

DIA 2 Temps total : 10:00h – 11hores + 1264m  de desnivell positiu.

REFUGIO DE ESTÓS (1890 m) 06:50h
Després d’haver descansat prou bé ens llevem ben d’hora, esmorzem i ben aviat, amb el cel encara ben fosc i els frontals al cap, comencem la segona jornada de l’excursió. Sortim vers gregal (NE) per encarar-nos ràpidament a tramuntana (N) i endinsar-nos en el barranc de Gías.

BARRANCO DE GÍAS (2170 m) 07:30h – P0:40h – T(dia 2) 0:40h – T(dia 1+2) 3:05h
Inicialment encarem el barranc per la seva riba esquerra, però ràpidament passem a la dreta. En la foscor, només amb la llum dels frontals, i alguns trams de neu que ja comencem a trobar no és fàcil anar trobant el camí més fàcil per a progressar. Ens calcem els grampons per anar superant llargues pales de neu dura amb pendent considerable (ja no ens els traurem fins al cim dels Clarabide). El tram del barranc és un força dificultós i amb pendent que superarem lentament. Un cop superat el barranc

IBÓN DE GÍAS (2630 m) 09:00h – P1:30h – T(dia 2) 2:10h – T(dia 1+2) 4:35h
Després del barranc el camí es suavitza però encara hem de superar una primera pujada amb força desnivell, totalment nevada, i la pujada final a l’ibón de Gías, que en l’ascens la fem pel camí normal de l’estiu, que fa un flanqueig molt costerut i que amb el terreny mixte que hi trobem es fa força dificultós (la baixada la farem sortint del camí fitat per baixar per una pala de neu, al costat, molt més còmode). Finalment després de suar força arribem a l’ibón de Gías, que trobem totalment glaçat i nevat,
prosseguim vers mestral (NO) per encarar la capçalera de la vall de Gías. Al cap de ben poquet ja divisarem en la distància el puerto de Gías al que ens anirem apropant mentre fem ullades, a la nostra esquerra, per observar com està el panorama per baixar, després de fer els cims, per la bretxa de Gías. Sembla força vertical. Decidirem un cop hi siguem.

PUERTO DE GÍAS (2911 m) 10:30h – P1:30h – T(dia 2) 3:40h – T(dia 1+2) 6:05h
El tram final fins al puerto de Gías és força costerut però amb una innivació bona i un estat de la neu molt bo per progressar. Ens farà suar,. Finalment arribem al puerto de Gías, fantàstic coll d’alta muntanya que separa la vall de Gías, recentment trescada i la vall de Pouchergues, cap a llevant. Les panoràmiques cap aquesta darrera comencen a intuïr-se fenomenals. En la llunyania, entre un reguitzell de cims i valls, destaca el Bachimala i la seva cresta,. No ens oblidem tampoc de la vall de Gías, per on hem caminat, que des del seu capdamunt és preciosa, amb l’estany al bell mig d’aquesta…

PICO DE CLARABIDE ORIENTAL (3012 m) 11:20h – P0:50h – T(dia 2) 4:30h – T(dia 1+2) 6:55h
Així, fins el cim ja només ens queda esbufegar però poca cosa més. Coronem el primer tres mil, el Clarabide Oriental sense més dificultat. Des d’aquí ara sí que ja guanyem magnífiques vistes sobre ponent. En primer terme, tenim l’espectacular esperó del pico de Gías i la resta de Clarabides, i darrera seu treu el cap el Posets. Però les vistes fins al Bachimala i més enllà, amb la valleta d’Aigües Tortes i la zona de Pouchergues amb els seus estanys, a les fondalades és realment impressionant. Cap a tramuntana també destaca la carena de tres mils que, sortint del puerto de Gías, va coronant tres mils amb el Rocheblave, l’Armengaud, el Gourgs Blancs, el Jean Arlaud etc..

PICO DE CLARABIDE (CENTRAL) (3020 m) 11:35h – P0:15h – T(dia 2) 4:45h – T(dia 1+2) 7:10h
Del primer tres mil al segon només haurem de fer un petit descens sense complicacions cap a la collada intermèdia que separa ambdós cims i després un lleuger ascens carener, sense cap dificultat que ens deixa al cim del segon tres mil de la jornada, el pico de Clarabide o Clarabide Central. per tornar a gaudir de les vistes de la zona. Des d’aquí guanyem millors vistes sobre l’impressionant massís del Posets i repetim vistes magnífiques sobre la bateria de cims ja mencionada. Un cop satisfets de la bellesa visual encarem decidits el tram curt de cresta que ens ha de deixar al cim del tercer tres mil de la jornada. Deixem però les motxilles al Clarabide Central ja que hi retornarem un cop coronat l’Occidental.

PICO DE CLARABIDE OCCIDENTAL (3008 m) 11:55h – P0:20h – T(dia 2) 5:05h – T(dia 1+2) 7:30h
Aquest tram de cresta és força aeri però no reverteix una dificultat excessiva. Té un tram de baixada i un de pujada. El primer tram és el més complicadet. Haurem d’estar atents a posar mans i peus, però té molt bons agafadors per tot arreu.. El segon tram de cresta, de lleugera pujada cap al cim, ja no presenta massa dificultat i es pot fer pràcticament caminant (amb precaució)

Així doncs, sense dificultats excessives acabem coronant el tercer tres mil, el Clarabide Occidental. Aquest cim, incomprensiblement, no apareix referenciat als mapes de l’Alpina, però està abastament llistat com un dels tres mils oficials del Pirineu. Per tant, un cop feta la cresta, assolim el tercer tres mil i tercer Clarabide de la jornada, el Clarabide Occidental.

. En aquest cas, a més, les vistes sobre el massís del Posets són netes i espectaculars. Les vistes a 360º són increïbles amb un mar de cims inabastable (seguim observant, en la llunyania la preciosa cresta del Bachimala). Observem també, cap a llevant, la impressionant mola rocosa del pico de Gías, al qual ens hi aproparem per veure si el podem coronar.

PICO DE CLARABIDE (CENTRAL) (3020 m) 12:10h – P0:15h – T(dia 2) 5:20h – T(dia 1+2) 7:45h
Fetes les fotos i gaudit l’espectacle des del Clarabide Occidental retornem per la cresta recentment feta, sense més dificultats que les descrites cap al Clarabide Central.

BRECHA DE GÍAS (2953 m) 12:25h – P0:15h – T(dia 2) 5:35h – T(dia 1+2) 8:00h.

No té cap dificultat, és una carena àmplia i de descens progressiu que es fa caminant amb tota comoditat. Assolit el collet,

IBÓN DE GÍAS (2630 m) 13:25h – P1:00h – T(dia 2) 6:35h – T(dia 1+2) 9:00h
Pràcticament 1 hora després d’haver iniciat el descens per la brecha de Gías ens plantem a l’ibón homònim, recuperant el camí que ja havíem trescat de pujada. A partir d’aquí el camí ja és conegut i les dificultats. El tram de sortida de l’ibón però, no el fem seguint el camí que hem fet de pujada i que era fidel al camí d’estiu, ja que al matí l’hem trobat en condicions mixtes i complicades de seguir. Preferim agafar una bona pala de neu, més al sud, per baixar còmodament i ràpida amb els grampons posats.

BARRANCO DE GÍAS (2170 m) 14:25h – P1:00h – T(dia 2) 7:35h – T(dia 1+2) 10:00h
Seguiremm cercant les pales de neu que ens faciliten la baixada i mica en mica ens endinsem de nou a l’escabrós barranco de Gías. Aquí de nou haurem  de vigilar una mica per on passem ja que les condicions mixtes i el terreny garrotxí dificulten la baixada.

REFUGIO DE ESTÓS (1890 m) 15:10h – P0:45h – T(dia 2) 8:20h – T(dia 1+2) 10:45h
Sense cap altra dificultat, desfent el camí fet, arribem de nou al refugi d’on hem sortit avui ben d’hora de matinada. Ara ja només ens queda desfer el camí que vam fer ahir a la tarda fins a l’aparcament, punt d’inici i final d’aquesta magnífica hivernal coronant els tres tres mil dels Clarabide!

Vista de l’ascens

 

Mapa del recorregut

Hora

28 (Dissabte) 8:45 am - 29 (Diumenge) 8:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce

Back to top
X