Skip to content

octubre, 2021

03octubre7:00 am2:00 pmMATINAL: Castell de Taradell (Osona)Ruta circular des de Taradell

Més

Detalls de l'Activitat

CASTELL DE TARADELL
Diumenge 3 d’octubre 2021
Distància: 12 quilòmetres

Desnivell +: 330 m

Hora i lloc de sortida: 7.00 del matí al Clos Arqueològic de Torre Llauder (Mataró).

Ruta circular amb sortida i arribada a Taradell. Aparcament a prop de l’església de Sant Agustí. Es visitaran i passarem per indrets com L’Enclusa (100 cims de la FEEC), Sant Quirze de Subiradells, o les Cuines d’en Rocaguinarda.

HISTÒRIA

El castell de Taradell, també conegut com a Castell de Can Boix, està situat a 2,2 km al sud-est de la població de Taradell, i coronant un cimal de grans penyes, a 803 m. d’altitud.
El Castell és situat sobre una gran balma que el fa molt característic. Actualment s’hi han realitzat unes obres de consolidació de les restes. Queden restes dels segles X – XI, al sector de l’antiga capella de Santa Creu, ara del tot malmesa i la resta és un gran mur d’una setantena de metres, del segle XIV.

La primera documentació de l’existència del castell és de l’any 893 al Cartulari de la Catedral de Vic. Inicialment el castell va ser dels senyors de Taradell, el 1165 va passar a mans dels Vilademany mitjançant un enllaç matrimonial, i el 1500 passà als Cruïlles, Perapertusa (1619),als vescomtes de Joc(1634) i després als comtes d’Aranda (1721) i ducs de Híjar (1790), per aliances matrimonials.
No obstant cal aclarir que el domini eminent del castell, és a dir, el dret de propietat superior al domini útil dels senyors, estava en mans dels comtes de Barcelona; per exemple, formà part del dot que el comte Ramon Borrell donà a la seva muller Ermessenda de Carcassona qui, el 1057 vengué tots els seus drets al seu nét Ramon Berenguer I.
El castell va ser concebut amb funcions de defensa i guaita, i mai hi varen viure els senyors de Taradell que residien al casal d’Espinzella. Fins al s. XII el castell era habitat per castlans que sembla que aviat renunciaren a fer-hi vida. Hi ha diverses notícies posteriors sobre els catalans fins al 1406, en què es perd el rastre dels posseïdors de la castlania.
A partir del segle XVI, va perdre tot valor estratègic quan es va construir la “Torre de la plaça” (1550) a la vila de Taradell. A causa d’això es va anar abandonant i durant una part del segle XVI consta com una masoveria. Del segle XVIIl en endavant ja estava en ruïnes i
abandonat..

INSCRIPCIONS

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 5€; No socis federats 3€; No socis no federats 8€. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37

 

Responsable: Joaquim Itoiz

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 2:00 pm

Lloc

Taradell

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Itoiz

Back to top
X