Skip to content

juny, 2021

12juny6:00 am8:00 pmGR11 - 10a etapa: Planoles - Puicerdà (28 km)10a etapa del sender de gran recorregut.

Més

Detalls de l'Activitat

10a etapa del GR11: Planoles-Puigcerdà

12 de juny

Km: 27,6
Temps: 7h 25min hores
Desnivell: +1025m/ -1.030m
Punt de Trobada: aparcament del tanatori de Mataró 6h 00.
Anirem a Puigcerdà i ens vindrà a buscar un autocar ó taxis , que
ens portaran al punt de sortida de Planoles
Autocar: 16 places 110 euros (7 euros per persona)
Taxis: 8 places 75 euros ( 9,50 euros per persona)
Planoles-Puigcerdà: 40 minuts
Logística des de Mataró: Cotxes propis. Benzina a compartir.
Mataró- Puigcerdà 2h 26 min
Mataró-Planoles: 1h 50 min

Inici Etapa: 10:00_10:30
Final Etapa: 17:30-18:00

Per a la realització d’aquest tipus de sortides cal bona condició física, material adeqüat i disposar de la llicència FEEC (C1).  En el cas que no es disposi de llicència, l’entitat s’encarrega de tramitar una assegurança temporal.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5€; No socis federats 8€; No socis no federats 13€. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37

Aquesta desena etapa de la Transpirinenca ens porta a la gran vall de la Cerdanya. Des de Planoles pugem fins al preciós poble de Dòrria -que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional- i continuem fins al coll de la Creu de Maians. En aquest punt entrem a la Cerdanya i comencem un descens llarg i molt suau fins a Puigcerdà. Durant aquest descens -durant el que alternem pistes, corriols i fem un últim tram per carretera- gaudim de molt bones vistes de l’amplíssima vall de la Cerdanya, amb els seus poblets plens d’encant i les
grans muntanyes que la defineixen.

Recorregut
Comencem la desena etapa de la Transpirinenca a Planoles (0:00h – 1.145m). Pugem cap al veïnat de Planés i passem pel costat de la bonica església romànica de Sant Marçal. Creuem la carretera i immediatament enllacem amb el GR 11. Comencem ara una llarga i progressiva ascensió que ens portarà primer fins a Dòrria i després fins al coll de la Creu de Meians. Avancem per un corriol ben definit que flanqueja la muntanya. Anem remuntant la vall del riu Rigart, sempre en direcció O-NO, i amb la carretera de la collada de Toses per sota nostra, uns 300m a l’esquerra. Arribem a un punt on ja veiem el bonic poble de Dòrria enlairat per sobre nostre. Continuem avançant i entrem
a Dòrria (1:45h – 1.520m), un dels nuclis de població més elevats de Catalunya. Dòrria destaca per la seva bellesa i encant i, tot ell, està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Després de visitar aquest poble preciós, reprenem la nostra ascensió. Avancem ara per una pista de terra, que ja no abandonem fins assolir el coll de la Creu de Meians (3:50h – 1.993m). En aquest punt l’itinerari del GR 11 segueix el límit transfronterer i flanqueja la muntanya en direcció NO fins al coll Marcer (4:45h – 2.005m), punt més elevat de l’etapa. Des del coll creuem un prat en direcció NO i enllacem amb una ampla pista que baixa suaument pel costat d’un barranc.
Al cap d’uns 3 km arribem a un creuament de pistes. Ens trobem entre el Pla de les Forques i la zona del refugi de Vilallobent. En aquest punt hem d’estar atents: deixem la pista i continuem en direcció N per un corriol poc definit que baixa per un petit barranc. Aviat tornem a enllaçar amb una pista que ara ja no deixarem fins a Vilallobent. Arribem a un punt on la pista surt del barranc i continua pel llom d’una muntanya, tram que ens ofereix unes vistes sensacionals de l’ampla vall de la Cerdanya. Veiem Puigcerdà, punt final d’etapa, just davant nostre al N. Arribem al nucli de Vilallobent (6:40h – 1.170m) i el creuem. A partir d’ara i fins a Puigcerdà, avançarem per carretera asfaltada. Continuem primer fins al nucli d’Age (7:00h – 1.145m), on girem a l’esquerra. Fem un últim tram fins a Puigcerdà (7:25h – 1.140m), la gran capital ceretana.

Punts forts
Visitar Dòrria, un nucli preciós i ple d’encant, situat a més de 1.500m d’altitud. Les vistes que tenim de la vall de la Cerdanya durant el llarg descens des del coll Marcer.

Sabies que…
El GR 11 en el seu tram per la vall del riu Rigat coincideix amb l’anomenat Camí dels Carlins. S’anomena així perquè fou la via de fugida
utilitzada pels militars carlins que foren derrotats pel General Prim a mitjans del segle XIX.

No et perdis…
La fita fronterera 502 que trobem al coll de la Creu de Meians. Aquestes fites o mugues, que normalment són de pedra, marquen la frontera hispanofrancesa segons els límits acordats pels dos estats en el Tractat dels Pirineus de l’any 1659. Des de l'Empordà fins al País Basc hi ha un total de 602 fites.

 

Hora

(Dissabte) 6:00 am - 8:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce

Back to top
X