octubre, 2018
Detalls de l'Activitat
En aquesta tretzena etapa del GR-1 descobrim un territori abrupte, poc habitat i molt ben conservat, en bona part degut al seu difícil accés per carretera. L'àrea presenta un especial
Més
Detalls de l'Activitat
En aquesta tretzena etapa del GR-1 descobrim un territori abrupte, poc habitat i molt ben conservat, en bona part degut al seu difícil accés per carretera. L’àrea presenta un especial interès pels geòlegs, que vénen d’arreu del món per estudiar el conjunt de plecs i encavalcaments de l’anticlinal d’Oliana. Caminant per la preciosa carena de la serra Seca copsem la sensacional riquesa d’aquest món petri. L’etapa també ens descobreix raconades precioses, grans paisatges i algunes construccions històriques remarcables. Descobrir i gaudir de la tranquil·litat del Pla de Tragó i dels racons encisadors del poble de Peramola, on hi passava llargues temporades el poeta Miquel Martí i Pol. Durant l’etapa també gaudim de vistes magnífiques de la vall del Segre i podem observar bona part de la franja occidental de l’anticlinal d’Oliana. Després de flanquejar el Tossal de Sant Marc, deixem l’Alt Urgell i entrem a la comarca de la Noguera. Caminem per un territori boscós i poc conegut, però, alhora, captivador.
Recorregut
Iniciem la divuitena etapa del GR 1 al petit nucli de Cambrils. Baixem fins al riu Fred i comencem a pujar pel costat solà de la vall, passant per l’església i rectoria de Sant Martí. És recomanable desviar-nos un moment del camí i visitar els enrunats del castell de Cambrils i la Mare de Déu del Remei. Des del castell podem gaudir d’un panorama immens del Port del Comte i de la Ribera Salada. Tornem al camí marcat amb els senyals blancs i vermells del GR 1 i pugem per una vall secundària (SO). Creuem la carretera i continuem l’ascensió fins que assolim la carena de la serra Seca.
Caminem en direcció S, seguint el llom ondulat de la serra. Les vistes són meravelloses i abasten des del Montseny fins al Montsec, passant per Sant Llorenç de Munt i l’Obac i Montserrat. Cap a la dreta (O), podem distingir els plecs i encavalcaments de les Roques de la Valldan, el relleu montserratí de la serra de les Anoves, el penya-segat de la Roca Alta, el Coscollet i la fantàstica Roca de Sant Honorat. Desemboquem a la carretera que va de Cambrils a Solsona i la seguim en direcció S. Ens desviem un moment de la via i visitem el mirador de Serra Seca, des d’on podem admirar la bellíssima i pintoresca vall de la Móra Comdal, just a sota nostre. A la mateixa carretera, hi trobem el monument al ciclista: l’any 2009, la 7ena etapa del Tour de França va passar per aquest port. El recorregut de l’etapa unia Barcelona i Ordino-Arcalís en 224 km. Uns metres més endavant deixem la carretera i baixem cap a la dreta (SO) per la rasa del Sàlzer.
Després d’aproximadament 1,2 km de camí per la rasa ombrívola, sortim a la carretera que baixa cap a la Valldan des de coll Pregon. La seguim uns 350m i aviat ens desviem cap a la dreta per una pista. No triguem en assolir la collada del Sàlzer. Des de la collada continuem pujant (pista) pel llom de la muntanya en direcció SO. Arribem a un trencall on abandonem la pista, girem cap a l’esquerra (S) i encetem un tram preciós per la solana de la serra del Barré. Baixem fins al Passiró -un collet que comunica amb la Valldan- i enllacem amb una pista. Més avall, quan la pista tomba a la dreta, nosaltres la deixem i continuem baixant pel llom de la serra fins a l’ermita romànica de Sant Just i Pastor, des d’on gaudim de molt bones vistes de tota la contrada.
Continuem baixant pel llom (SO) fins que arribem a una zona de badlands -relleus de materials tous com argiles, margues i llims que per manca d’una cobertura vegetal sòlida s’han anat erosionant-. Baixem fins al coll del Vent i continuem per la carretera que comunica Oliana i la Valldan. Fem un bon tram pel vial asfaltat. Sortim de la carretera cap a l’esquerra i creuem el torrent de Reixar. Seguim el vell camí de la Valldan entre granges i camps de conreu. Aviat arribem als primers blocs d’edificis del poble d’Oliana, punt final d’aquesta etapa. Comencem la dinovena etapa del GR 1 a Oliana. Seguim els senyals blancs vermells del GR i passem pel costat de la depuradora del poble, que deixem enrere a mà dreta. Molt aviat arribem al pont de la Palanca i travessem el riu Segre. Tot seguit entrem al nucli de Tragó i el creuem per la plaça del Ball i el camí de Peramola. Fem uns metres per la carretera de Tragó (NO) i després ens desviem cap a l’esquerra (SO), per una ampla pista d’ús agrícola. Creuem l’extens Pla de Tragó per aquest camí fins que arribem a una bifurcació. Nosaltres agafem la pista de la dreta (NO) en direcció a Peramola. Travessem la carretera i entrem al poble pel carrer de Sant Miquel. Aviat arribem a la plaça Josep Roca, al bell mig de l’històric poble de Peramola.
Des del centre de Peramola continuem pel carrer Frederic Ribó i passem pel costat del safareig públic. Sortim de Peramola per la carretera de Cortiuda. Després de passar pel costat de diverses cases d’estiueig i fer dues llaçades, deixem la carretera i ens desviem a l’esquerra pel Camí de la Mina, una pista forestal que puja cap a les antigues mines de bauxita de la serra de Sant Marc. Avancem en direcció S-SO. Veiem, just uns metres per sota nostre, la carretera que comunica Peramola amb Politg i la Torre de Rialb. Arribem a una clariana i ens desviem a l’esquerra per un corriol que s’apropa a la base de la cinglera del Tossal de Sant Marc. Més endavant, el corriol desemboca a la pista per on anàvem abans. Nosaltres agafem la pista cap a la dreta (O). Anem flanquejant la muntanya i deixem enrere diverses construccions enrunades.
Avancem planers amb lleugera tendència a baixar fins que ens trobem amb el trencall de Sant Marc. A la dreta surt un camí que s’enfila pel Tossal. Nosaltres girem a l’esquerra fent un revolt molt tancat (pista). A continuació el camí rodeja el contrafort i entrem al vessant meridional de la muntanya. Comencem ara un llarg flanqueig en el que creuem els tres torrents del barranc del Vilaró. Caminem per l’interior d’una pineda preciosa on, si parem atenció, és possible escoltar el cant d’ocells com la mallerenga carbonera o el pinsà comú. Ja a prop de Pallerols, arribem a un trencall on ens desviem a l’esquerra i, després de diverses llaçades, arribem a Pallerols, punt final d’aquesta etapa.
Desnivells
+ 845 m – 1.115 m Mitjà alt
+ 310m – 830m Moderat
Passos:
0,000km Castell de Cambrils (Odèn).
0,680km Carretera de Solsona a Cambrils. (Alçada màxima)
1,580km Cap de Roc del Grau.
2,490km Carretera de Solsona a Cambrils.
4,320km Basses de Sàlzer.
4,460km Collada de Sàlzer.
8,220km Sant Just.
8,850km Coll del Vent.
10,950km Torrent de Reixar. (esmorzar)
12,820km Oliana. 0,000km 0:00h Oliana.
14,625km Riu Segre.
15,325km Tragó.
16,840km Pla de Tragó.
17,990km Carretera d’Oliana a Palerols.
18,570km Peramola. (escapatòria)
21,995km Carena.
27,440km Pallerols.
Dissabte: Activitat per decidir.
Dormirem al càmping La Comella.
Tenda: 5,70 euros persona,5,20 euros tenda, 5,20 euros cotxe, 6,30 euros furgoneta.
Nota: Qui no vulgui venir el dissabte pot venir pel seu compte a Cambrils. Diumenge a les 8:30 esta programada la sortida. Tant aquesta opció, com l’opció d’acabar a Peramola cal indicar-ho en el moment de la inscripció.
Hora de sortida: les 8:30
Punts forts
Les vistes a les profunditats del riu Fred des del castell de Cambrils.
El tram de recorregut carener per la serra Seca, que ens ofereix panoràmiques inoblidables. Fins i tot podem albirar el massís del Montseny!
L’espectacle geològic conegut com l’anticlinal d’Oliana: el Roc de Rumbau, les Roques de Sant Honorat, la serra d’Aubenç, els relleus montserratins de la Móra Comdal,…
Les vistes de la pintoresca Valldan des de l’ermita romànica de Sant Just i Pastor. Creuar el riu Segre pel magnífic pont de la Palanca, i gaudir de l’observació d’aus aquàtiques com el blauet o el bernat pescaire.
Caminar sense presses gaudint del paisatge agrícola del Pla de Tragó.
Les fonts, el safareig, els horts i els carrerons del bonic poble de Peramola.
Les vistes de la vall del Segre i del pantà de Rialb durant el recorregut per sota dels cingles del Tossal de Sant Marc.
- Sabies que…
La impressionant i caòtica regió rocallosa que veiem des de la serra Seca o des de l’ermita de Sant Just és coneguda com l’anticlinal d’Oliana i és estudiada arreu del món? Observant-la ens podem fer una idea dels complexos sistemes d’encavalcaments i plecs del Pirineu. Més de 500 geòlegs professionals de tot el món han vingut a diversos congressos geològics que s’han fet a la zona, i diverses universitats realitzen les seves pràctiques de cartografia geològica, geomorfologia i tectònica i sedimentació en aquesta zona. Abans que es construís el pont de la Palanca, els veïns de Tragó explotaven comunitàriament una barca que els hi servia per creuar el Segre? Gràcies a aquest sistema els habitants d’aquest poble podien arribar ràpidament a Oliana. Malauradament aquesta barca va desaparèixer en una riuada l’any 1955. Posteriorment van fer servir una sirga metàl·lica amb una estructura on hi cabien quatre persones, però la maneta que accionava la politja del cable es va trencar. També es va construir un pont penjant de fusta, però els llistons es deterioraven ràpidament. Finalment, l’actual pont de formigó de la Palanca, permet el pas de vianants, motos, cotxes i camions de poc volum.
- No et perdis…
El bonic camí de ferradura que transcorre per la solana de la serra del Barré. Al terra hi podem distingir restes de l’antic empedrat, especialment en el tram de descens cap al Passiró. Avui en dia aquest corriol és molt solitari, però és fàcil imaginar-nos com, fins no fa gaire temps, els veïns del poblet de Valldan i dels masos de la zona l’utilitzaven a diari. Descobrir l’acollidor poble de Peramola, amb les seves fonts i carrerons, allunyat del brogit constant de la C-14. Peramola també és una de les portes d’entrada al feréstec territori de les Roques del Corb i de Sant Honorat i de la serra d’Aubenç. Un tresor natural sec i laberíntic, d’una extraordinària bellesa salvatge.
Informació addicional:
Hora
6 (Dissabte) 8:30 am - 7 (Diumenge) 6:47 pm
Organitzada/ Guiada per
Joaquim Alabarce