Skip to content

juliol, 2018

01juliol7:00 am8:00 pmGR1 - 11a Etapa: Pont de Llinars - Sant Llorenç de Morunys (19,5 km)Per terres de la comarca del Solsonès, el GR 1 avança i arriba a Sant Llorenç de Morunys, on es creua amb el GR7.

Més

Detalls de l'Activitat

Per terres de la comarca del Solsonès i del municipi de Guixers, el GR 1 avança i arriba a Sant Llorenç de Morunys, on es creua amb el GR7.

Hora i lloc de trobada: 7 del matí a l’aparcament davant el tanatori de Mataró.

Inscripcions: Socis federats 0€; Socis no federats 5€; No socis federats 6€; No socis no federats 11€;

Inscripcions a la nostra seu o bé al telèfon 93 755 08 37.

Desplaçament en cotxes particulars. Despeses a compartir.

GR-1  11a Etapa

Pont de Llinars-Sant Llorenç de Morunys

19’50 km ( 5h10 min)

Desnivell positiu 1667m

Desnivell negatiu 1626m

Desnivell acumulat 3293m

Altitud màxima 1415m

Logística: desplaçament en cotxes particulars. Despeses a compartir

Mataró-Sant Llorenç de Morunys  2h05-2h15

Sant Llorenç de Morunys- Pont de Llinars km 44   16 min

Cost estimat per cotxe 5 persones: 10 euros persona

Cost estimat per cotxe 4 persones: 14 euros persona

7’00 h aparcament tanatori de Mataró

9’15 h Sant Llorenç de Morunys

9’45 h Pont de Llinars

DIFICULTAT ALTA

 

0,000km     0:00h     Pont de Llinars.
1,290km     0:17h     Càmping Valldora.
0,245km     0:33h     Casa Nova de les Fonts.
6,415km     1:39h     Aigua de Valls.
11,635km    2:48h     Sant Martí de la Corriu.   Parada dinar.
12,740km    3:11h     Marginals.
14,180km    3:32h     Cap de Balç.
17,280km    4:28h     Sant Lleïr de Casavella.
18,360km    4:47h     Riu Cardener.
19,500km    5:10h     Sant Llorenç de Morunys.

 

Recorregut

Creuem la carretera LV-4241 -que comunica Sant Llorenç de Morunys i Berga- i continuem cap al N per una pista asfaltada que remunta la vall del riu Aigua d’ora, que, en el seu curs alt, rep el nom d’aigua de Llinars. Passem pel costat del càmping Aigua d’ora i deixem enrere a la dreta el trencall que porta fins al poblet de Llinars. Anem guanyant altitud pel costat solà de la muntanya fins que arribem a una pista asfaltada, que agafem cap a l’esquerra. No triguem en arribar a (3) Cal Timó Nou (2:30h – 1.119m).  En aquest punt nosaltres deixem la pista asfaltada, que continua cap al nucli despoblat de Sisquer (0:05h), on hi destaquen l’ermita romànica de Sant Esteve de Sisquer i l’antiga casa del Timó. També en aquest punt aproximat canviem de comarca, entrem al Solsonès.

Des de Cal Timó Nou davallem pel llom de la serra de Sisquer fins al fons de la vall. Travessem el (4) riu Aigua de Valls (3:10h – 851m) per un pont. El camí evita l’antic molí de Cal Riu, rodeja un gran camp i continua per l’estreta carretera que puja cap al santuari de Puig Aguilar. Passem pel costat d’una font i, després d’un revolt molt tancat, entrem a l’obac de la Corriu, una imponent pineda. Canviem de vessant i anem remuntant a poc a poc el torrent de la Foranca. Si ens hi fixem bé, als cingles que tenim al damunt, podem observar-hi una colònia de voltors comuns; podem localitzar-los buscant les taques blanques dels seus excrements a les parets i a les cornises.

Deixem la carretera del santuari i pugem per una pista asfaltada fins a la Corriu. Passem pel costat de l’església de Sant Martí de la Corriu i continuem pujant. Puntualment sortim de la pista i fem algun tram pel camí antic, que fa drecera. Passem per Cal Paraire i abordem l’últim tram de pujada, molt més suau, fins que assolim el (5) Cap de Balç (5:10h – 1.410m), cota màxima de l’etapa. Ens desviem uns metres a l’esquerra (S) fins al límit del penya-segat. Les vistes de la Vall de Lord des d’aquest punt són sensacionals!

Reprenem l’itinerari i iniciem un llarg descens per l’interior del bosc en direcció O. Primer avancem per una pista i després agafem un antic camí de ferradura que baixa fent llaçades. El descens és pronunciat. Creuem el barranc del torrent de la Barata i passem pel bonic paratge on s’alça l’ermita de Sant Lleïr, envoltada d’azines i roures centenaris. Baixem fins a la llera del (6) riu Cardener (6:20h – 813m), que creuem per un pontet, i rodegem la masia i hotel del Monegal. Pugem fins al portal de l’Era Nova i continuem fins a la plaça de l’Església i el portal de la Canal, al bell mig de la vila de (7) Sant Llorenç de Morunys (6:40h – 924m), punt i final d’aquesta quinzena etapa.

Punts forts

Les vistes de la Vall d’Ora des del mirador dels Presidents, amb el preciós monestir de Sant Pere de Graudescales envoltat de boscos i cingles.

Els roures centenaris de la serra del Sisquer.

Les grans vistes que tenim des del Cap de Balç: la serra dels Llengots, els Bastets, el Cogul, l’embassament de la Llosa del Cavall,…

L’encant dels carrerons medievals del nucli emmurallat de Sant Llorenç de Morunys.

Sabies que…

Sant Llorenç de Morunys també és conegut com Sant Llorenç dels Piteus? Un piteu era un drap de color blanc, negre o blau que antigament es fabricava en moltes llars i petits tallers de la vila de Sant Llorenç de Morunys, i d’aquí li venia aquest renom al poble. Els piteus servien sobretot per fer peücs, capes de pastor i mantes de traginer.

No et perdis…

Visitar el monestir romànic de Sant Pere de Graudescales, joia arquitectònica del segle XI que està emplaçada en un indret natural de gran bellesa i força espiritual. El conjunt fou restaurat entre els anys 1956 i 1958 per les diputacions de Lleida i Barcelona i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Per visitar el monestir cal desviar-nos 0:30h (anada i tornada) de l’itinerari base del GR 1. És molt recomanable!

Observacions

L’etapa és llarga i el desnivell considerable. Recomanem matinar si no volem arribar a les fosques a Sant Llorenç de Morunys.

 

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 8:00 pm

Back to top
X