Skip to content

abril, 2022

10abril7:00 am6:00 pmGR-177: Ronda del Moianès Etapa 1: Moià - l'Estany (21,62 km)

Més

Detalls de l'Activitat

Primera etapa de la Ronda del Moianès (GR-177).

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Responsable: Joaquim Alabarce

Punt de trobada: Carrer Aristòtil (Col·legi Marta Mata)

Hora: 7 h.

Desplaçament: amb cotxes particulars o bus si hi ha un mínim de 20 persones.

Temps fins l’Estany: 1 h 10 min.

Temps de l’Estany a Moià: 17 min.

Durada de l’etapa: 5 h 20 min. aprox.

 

DESCRIPCIO GR-177 (Ronda del Moianès)

Descobreix la comarca del Moianès a través d’una fantàstica ruta circular que comença i acaba a la capital, Moià. Un territori per descobrir ple de paisatges i localitats que amaguen una gran bellesa paisatgística.

El Moianès és una comarca catalana circumscrita a l’a ltiplà homònim. Alguns dels seus paratges més emblemàtics es troben protegits dins l’espai natural comú del Moianès. El GR® 177, conegut també com a ronda del Moianès, és un itinerari circular d’uns 109 quilòmetres que enllaça els nuclis de població principals de tots els municipis que formen part del Moianès i permet conèixer d’una manera directa els atractius naturals i històrics d’aquesta part de la Catalunya central. L’extrem sud-occidental del sender transita pels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, amb paisatges de gran bellesa. La capital d’aquesta subcomarca és Moià, punt de partida i final del sender.

Moià és la vila més gran del Moianès i la seva capital històrica. El GR® 177 té el punt de partida al nucli, on es poden visitar diversos museus i les interessants Coves del Toll. De tota manera, en ser un itinerari circular, qualsevol punt pel qual passi pot esdevenir un bon indret de sortida.

 

DESCRIPCIO DE LA 1ª ETAPA

L’orografia de la comarca i l’aigua abundant que hi discorre ha fet de l’entorn de Moià un lloc propici per a l’existència de molins, que van ser fariners en un origen, però amb el pas del temps es van anar diversificant i, alguns d’ells, es van convertir en seus d’indústries tèxtils.

Sortim de la placeta de La Pineda de Moià buscant el camí del Castell de Clarà que passarem just al costat. Seguirem fins el Forn de Coromines i el Collet  de la Bassa, guanyant alçada. A partir d’aquí comencem un descens  que ens baixa fins  el Rourell, després el Molí del Perer i el Mas de l’Illa. Aquí comença una llarga pujada que ens porta primer a Sant Vicenç de Vilarassau i el Mas Rojans, aquí en ajuntem amb el GR-151 anomenat Camí Oliva. Agafem el camí de Torrespaia que seguirem fins enllaçar amb el camí dels Clapers i mes endavant el Camí de Sta. Mª d’Oló a l’Estany. Passem pel Mas Rovira i anem guanyant alçada. Arribem al Mas Miquel on dins hi ha l’ermita de Sant Miquel d’Oló. El camí segueix amb clar ascens fins arribar al Collet de St. Pere, on podem veure les restes de l’antiga Ermita. D’aquí ja veiem la vall i el poble de l’Estany, que amb una forta baixada ens porta als peus del Monestir de Sta. Mª de l’Estany, final d’etapa.

Des de fa segles, el monestir ha intentat dominar l’aigua de l’estany mitjançant una xarxa de recs i sèquies. Fins que entre el 1734 i el 1737 van procedir a la dessecació de l’estany amb la construcció d’una mina. Després de gairebé tres segles en funcionament, la mina manté la seva funció: impedir que l’aigua quedi estancada, fent-la circular, i evitar la formació de l’estany. Durant un temps la mina va ser oblidada, però actualment s’ha recuperat com a referent cultural de l’Estany.

Moià

 

Sant Vicenç de Vilarassau

 

Santa Maria de l’Estany

 

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 6:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce

Back to top
X