Skip to content

març, 2023

11març6:00 am7:00 pmGR 174 - SENDER DEL PRIORAT: 3a i última etapa, Vilella Alta - Albarca (24 km)

Més

Detalls de l'Activitat

3a Etapa GR-174: Sender del Priorat

Vilella Alta – Albarca (24 km, +1000m)

Punt de trobada: Carrer Aristòtil , davant l’escola Marta Mata a  les 7 del matí

LOGISTICA:   cotxes propis , benzina a compartir.i taxi( portarà conductors a recollir els cotxes).

Temps fins a Vilella alta:  2h 18  min11

Temps de Albarca a Vilella alta:   35 min

Durada de l’etapa:   5h30min-6h00

Inici Etapa: 10:00

Final Etapa: 15:30-16:00

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Responsable: Joaquim Alabarce

Introducció:

72 quilòmetres a travessant la comarca del Priorat, els seus camps de vinyes i oliveres, els seus rius i els seus poblets de carrerons estrets. Si ets amant del bon vi i del patrimoni arquitectònic aquesta és una ruta que no et pots perdre.

El GR-174 és un itinerari de 72 quilòmetres que creua la comarca del Priorat, a la província de Tarragona. En el decurs del seu recorregut, es poden contemplar paisatges abruptes i muntanyosos alternats amb conreus de vinya i oliveres, boscos de pins i alzines i poblets ben pintorescos.

En un principi, el sender va néixer com una variant del GR-7, però a partir del 1996 va esdevenir un itinerari independent.

El punt de sortida és el coll de la Teixeta, indret on es troben les comarques del Baix Camp i del Priorat.

En el seu tram final, s’endinsa al Parc Natural de la Serra del Montsant, sens dubte el paratge natural més interessant. Abans, però, travessa rius importants de la comarca, com el Cortiella o el Siurana, i permet visitar algunes de les poblacions més boniques del Priorat com Falset, Porrera, Cornudella de Montsant, Lloar, Gratallops, Torroja del Priorat i la Vilella Alta, entre d’altres.

La major part d’aquests pobles mantenen una atmosfera gairebé medieval, amb cases i ponts de pedra i carrerons costeruts i estrets. Tots ells formen part del territori de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, bona part de la població es dedica al conreu de la vinya i hi són abundants els cellers i els bons vins.

Els cellers modernistes de Cornudella de Montsant i Falset, les ruïnes de l’antiga Cartoixa d’Escaladei o les mines històriques de Bellmunt del Priorat són alguns dels punts de major interès cultural d’aquest itinerari, que transcorre als peus de la Serra del Montsant i les muntanyes de Prades.

3ª Etapa  del GR-174  el recorregut comença  pujant per un territori de vinyes solcat per barrancs cap a la serra de la Creu Alta. Desemboca al tram final del camí asfaltat de Torroja del Priorat a Escaladei, que de seguida travessa la T-702 i arriba a aquest petit nucli que històricament va néixer com la conreria del monestir cartoixà, situat aproximadament un quilòmetre més amunt sota els cingles de la serra Major de Montsant. Compta amb dos cellers, un hostal-restaurant, dos restaurants, un vinateria i una botiga especialitzada en la venda d’olis d’oliva i altres productes agroalimentaris.

 

Ara el recorregut és una còmoda baixada entre vinyes, travessant diverses vegades la T-702, fins a la plaça de l’església de Poboleda, on es poden visitar diversos cellers familiars elaboradors de vins amb DOQ Priorat.

 

Sortim de la població per una pista ampla que recorre una àmplia zona de vinyes solcades per diversos sistemes de barrancs. Passa a prop de l’ermita de Maria Assumpta, que pertany al municipi de la Morera de Montsant, i afronta una secció accidentada però més planera a través de la vall del barranc de les Comes del Morell fins enllaçar amb la C-242, que torna a pujar fins a Cornudella de Montsant.

 

Aquesta dinàmica població és una de les principals portes d’entrada del Parc Natural de la Serra de Montsant. Hi destaca el celler cooperatiu modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell, així com l’església de Santa Maria.

 

El camí es dirigeix directament cap a la serra de Montsant. En aquest tram, es bifurca cap a la dreta, mentre a l’esquerra s’obre la variant GR 174-1, que ascendeix la serra Major. La ruta principal arriba de seguida a Sant Joan del Codolar, una ermita barroca del segle XVI que exemplifica la vocació eremítica d’aquestes muntanyes.

 

L’ascens continua sense ser tan pronunciat fins al final de l’etapa, a Albarca. Aquest encantador poblet del municipi de Cornudella dona nom al principal pas natural entre les serres de Prades i Montsant. Hi destaca l’església de Sant Vicenç Màrtir i també compta amb un refugi de muntanya, principi i fi de diverses excursions. Aquí es pot connectar amb el GR 171.

Torroja del Priorat
Poboleda
Cartoixa d’Scala Dei
Ermita Maria Assumpta – Morera de Montsant
Sant Vicenç Màrtir – Albarca
La Morera de Montsant

 

Hora

(Dissabte) 6:00 am - 7:00 pm

Back to top
X