Skip to content

desembre, 2024

21desembre6:00 pm9:00 pmGR© 171 2A ETAPA: FERRAN - RUBINAT (22,9 km)

Més

Detalls de l'Activitat

2a etapa GR© 171: 

Ferran – Rubinat

22,9 km

Punt de trobada: Carrer Aristòtil , davant l’escola Marta Mata a les 6 del matí.

LOGISTICA: Cotxes particulars fins al punt de sortida de la ruta, despeses a compartir. Conductors no paguen.

Dificultat tècnica: Fàcil   Dificultat física: Moderat

Desnivell Pujada:

Durada de l’etapa:  6-7 h                    Inici Etapa:                   Final Etapa:

 

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 6€; No socis federats 6€; No socis no federats 12€. Inscripcions al local de l’entitat, per correu electrònic  a info@agrupe.cat, o bé per telèfon, al 937 550 837.

Responsables: Joaquim Alabarce/ Toni Martín

 

Introducció:

De nord a sud, aquest sender travessa bona part de ponent i el sud de Catalunya enllaçant indrets de gran riquesa natural i alguns dels principals conjunts monumentals del país.

El GR© 171 va néixer com a variant del GR© 7 i des del 1995 té entitat pròpia. El seu recorregut discorre paral·lel al del GR© 7, uns quilòmetres més al nord i a l’oest. Així doncs, enllaça el santuari de Pinós amb el refugi de Caro i recorre quasi 300 quilòmetres de les demarcacions de Lleida i Tarragona.

Al llarg de l’itinerari, travessa indrets naturals de primer ordre de les comarques de ponent i sud de Catalunya, com les Muntanyes de Prades, la serra del Montsant o el massís dels Ports. També destaquen alguns dels principals conjunts monumentals del país, com el monestir de Poblet, la vila de Montblanc o la cartoixa d’Escaladei.

El seu recorregut també porta al caminant per indrets que van ser escenari de la batalla de l’Ebre, un dels episodis culminants de la Guerra Civil com les serres de Cavalls i de Pàndols, que van viure les penúries dels joves soldats que hi van morir. Actualment, és un espai natural protegit que el GR© 171 recorre de cap a cap per la seva carena de dents que apunten al cel

 

2a etapa:

Ferran – Rubinat

Aquesta etapa s’endinsa a l’altiplà de la Segarra per recórrer-ne els paisatges dominats pels conreus de secà i puntejats de castells als turons, pasant per Cervera, la capital de la comarca, i el seu ric patrimoni arquitectònic i cultural. Acabarem a Rubinat.

La ruta surt del nucli de Ferran. Allà connecta amb el torrent de Malacara, que segueix durant quatre quilòmetres.

Pel camí, travessa la LV-1005 i el poblet d’Alta-riba, abans de desviar-se’n i entrar al terme de les Oluges. De seguida es troba el poble de Santa Fe de Segarra, on es pot veure l’antic castell de Santa Fe i l’església romànica de Sant Pere, originaris del segle XII.

A continuació, cal travessar l’exigu riu Sió i seguir-lo per l’altre marge fins el turó de Montfalcó Murallat. Aquest impressionant conjunt arquitectònic està format per un recinte clos i murat que protegeix un castell del segle XI. Des d’aquesta talaia, es poden percebre els camps de cereals que dominen l’horitzó en totes direccions.

Sortint de Montfalcó Murallat, cal travessar la LV-1003 i la riera de Vergós. En arribar a la via del tren, cal superar-la per un pont i resseguir-la per l’altra banda fins a Cervera. La capital de la Segarra presenta un centre històric amb un ric patrimoni cultural i monumental. Hi destaquen l’antic edifici de la Universitat, que va estar en funcionament fins al 1842, la col·legiata de Santa Maria o les restes del castell, entre d’altres.

Aquesta etapa s’endinsa a l’altiplà de la Segarra per recórrer-ne els paisatges dominats pels conreus de secà i puntejats de castells als turons. Al final de l’itinerari espera Cerver Cervera, la capital de la comarca de la Segarra, on val la pena passejar pels carrerons del seu centre històric, amb un ric patrimoni cultural i monumental. Hi destaquen l’antic edifici de la Universitat, la col·legiata de Santa Maria o les restes del castell, entre d’altres. Se surt de la ciutat cap al sud, travessant el riu d’Ondara. Un cop a l’altra riba, tot el recorregut té tendència ascendent i discorre entre camps de conreus de secà.

Ja dins del municipi de Ribera d’Ondara, hi ha un desviament cap a l’encantador poblet de Sant Pere dels Arquells i la seva bonica església gòtica, a escassa distància. La ruta, no obstant, continua cap a Rubinat, on es pot visitar l’església romànica de Santa Maria.

Hora

(Dissabte) 6:00 pm - 9:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce i Toni Martí

Back to top
X