Skip to content

novembre, 2024

30novembre6:00 pm9:00 pmGR© 171 1A ETAPA: SANTUARI M.D. DEL PINÓS - FERRAN (22,6 km)

Més

Detalls de l'Activitat

1a etapa GR© 171: 

Santuari de la Mare de Déu del Pinós – Ferran

22,6 km

Punt de trobada: Carrer Aristòtil , davant l’escola Marta Mata a les 6 del matí.

LOGISTICA: Cotxes particulars fins al punt de sortida de la ruta, despeses a compartir. Conductors no paguen.

Dificultat tècnica: Fàcil   Dificultat física: Moderat

Desnivell Pujada:

Durada de l’etapa:  6-7 h                    Inici Etapa:                   Final Etapa:

 

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 6€; No socis federats 6€; No socis no federats 12€. Inscripcions al local de l’entitat, per correu electrònic  a info@agrupe.cat, o bé per telèfon, al 937 550 837.

Responsables: Joaquim Alabarce/ Toni Martín

 

Introducció:

De nord a sud, aquest sender travessa bona part de ponent i el sud de Catalunya enllaçant indrets de gran riquesa natural i alguns dels principals conjunts monumentals del país.

El GR© 171 va néixer com a variant del GR© 7 i des del 1995 té entitat pròpia. El seu recorregut discorre paral·lel al del GR© 7, uns quilòmetres més al nord i a l’oest. Així doncs, enllaça el santuari de Pinós amb el refugi de Caro i recorre quasi 300 quilòmetres de les demarcacions de Lleida i Tarragona.

Al llarg de l’itinerari, travessa indrets naturals de primer ordre de les comarques de ponent i sud de Catalunya, com les Muntanyes de Prades, la serra del Montsant o el massís dels Ports. També destaquen alguns dels principals conjunts monumentals del país, com el monestir de Poblet, la vila de Montblanc o la cartoixa d’Escaladei.

El seu recorregut també porta al caminant per indrets que van ser escenari de la batalla de l’Ebre, un dels episodis culminants de la Guerra Civil com les serres de Cavalls i de Pàndols, que van viure les penúries dels joves soldats que hi van morir. Actualment, és un espai natural protegit que el GR© 171 recorre de cap a cap per la seva carena de dents que apunten al cel

 

1a etapa:

Santuari de M.D. del Pinós – Ferran

Còmoda primera etapa que, en un descens constant, davalla des de la serra de Pinós fins a la riba del riu Llobregós, sota l’atenta mirada de les ruïnes del castell de Sant Esteve, a Ferran passant per l’altiplà de la Segarra per recórrer-ne els paisatges dominats pels conreus de secà i puntejats de castells als turons.

La ruta s’inicia al santuari de la Mare de Déu de Pinós, situat a la carena de la serra de Pinós i amb una història que es remunta al segle XIV. Cal parar atenció a l’orientació, doncs aquí conflueixen el GR 7 i el GR 171.

La ruta presenta un descens gradual, des dels més de 900 metres del punt de la sortida fins més avall dels 500 metres al final. El recorregut comença carenant cap a l’oest, pel que es considera el centre geogràfic de Catalunya. A continuació, davalla fins a la riera de Cellers i, trepitjant municipi de Torà, s’encamina a la serra de Cellers, límit entre les comarques de la Segarra i l’Anoia.

Després de passar per la granja Tonic, el camí s’endinsa al bosc de Cal Tonic. A continuació es dirigeix a la riba del riu Llobregós i a Castellfollit de Riubregós, població que descansa sota les majestuoses ruïnes del castell de Sant Esteve.

Des de Castellfollit de Riubregós i durant els primers quilòmetres ascendeix per accedir a l’altiplà de la Segarra. Entre àmplies extensions agrícoles, s’endinsa al municipi d’Estaràs, on travessa la C-25 i la N-141f, a l’alçada del nucli de Ferran.

 

Hora

(Dissabte) 6:00 pm - 9:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce i Toni Martí

Back to top
X