Skip to content

juliol, 2022

16juliol(juliol 16)6:00 am17(juliol 17)8:00 pmGR-11 etapa 18 i 19: La Guingueta d'Àneu - Refugi d'Amitges (22 km) i fins a Conangles (26 km)Represa daquest GR que recorre el Pirineu.

Més

Detalls de l'Activitat

Atenció! L’etapa 17 i 18 es complementen.

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Responsable: Joaquim Alabarce

18a ETAPA GR-11

LA GUINGUETA D’ANEU-REFUGI D’AMITGES

16/07/2022

 

Km: 22  km

Temps: 7h aproximadament

Desnivell: +1.837m

Punt de trobada:  6:00 al   Carrer Aristòtil, davant escola.

 

Logística: Amb cotxes propis. Benzina a compartir

Mataró-  Guingueta d’Aneu : 3h 30 min

Places disponibles: 13. Cal fer una bestreta  de 20 euros al moment de fer l’inscripció.

On dormirem?  Refugi d’amitges- Mitja pensió, preu feec 57 euros, preu no federat 60,50 euros, pic-nic 14 euros,  Sopar és a  les 19:00. Es pot pagar amb tarjeta.

IMPORTANT

La bestreta (PIS) es valida únicament per les dates i refugis indicats, no essent possible fer cap intercanvi.

Cada refugi mantindrà la reserva fins les 19:00h cancel•lant-la a partir d’aquest moment.

El regim alimentari contractat al efectuar la reserva, no podrà ser modificat.

La diferencia entre el cost final dels serveis reservats i l’import de la bestreta (PIS)efectuada, s’abonarà, EN EFECTIU, a cada refugi.

Nomes accepten tarja de CRÈDIT els refugis Josep Mª Blanc, Amitges, Lluís Estasen i La Morera del Montsant.

No està permesa l’entrada d’animals en els refugis

 

ANULACIONS

El refugi retindrà el següent percentatge de la bestreta (PIS):

el 25%   si anul•la abans de 15 dies de la DATA reservada.

el 50%   si anul•la entre 15 y 7 dies de la data reservada,

el 100% si anul•la darrera setmana

 

Que Cal portar: motxilla 30 a 40L, impermeable en cas de pluja, bastons opcionals, sac de dormir d’estiu, muda de recanvi, gorra recomanable, crema pel sol recomanable.

 

Inici Etapa: 10:00-10:30

Final Etapa:   17:00-17:30

Introducció:

En aquesta divuitena etapa de la Transpirinenca arribem al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un espai natural excepcional i l’únic que ostenta la categoria de Parc Nacional a Catalunya. Accedim al parc pel seu sector oriental tot remuntant la preciosa vall del riu Escrita, des d’Espot fins a l’estany de Sant Maurici. Durant l’etapa alternem diversos tipus de terrenys i també visitem els bonics nuclis de Jou i Estaís, típicament pallaresos. Dormim al refugi Ernest Mallafré, que està situat molt a prop de l’estany de Sant Maurici i als peus dels Encantats, fet que ens permet gaudir sense presses d’un dels paisatges més admirats dels Pirineus!

Recorregut

Comencem la divuitena etapa de la Transpirinenca a  la Guingueta d’Àneu (0:00h – 941m). Sortim de la Guingueta per les bordes de Riu i immediatament el GR 11 ens porta per un corriol que s’enfila fent ziga-zagues per la zona de les Marrades. Guanyem altura ràpidament, avancem pel costat N del barranc de Jou fins que arribem al petit nucli de Jou (0:50h – 1.300m).

A Jou agafem la carretera que porta fins al nucli d’Estaís en direcció S. Fem uns 2,5 km  per aquesta carretera fins que, poc abans d’arribar a l’antena del Cap Seré, agafem un corriol que surt a la dreta i puja uns metres pel vessant de la muntanya. Aquest corriol és l’antic camí de Jou a Estaís i avança en paral·lel a la carretera però uns metres per sobre seu. Flanquegem la muntanya i no triguem en arribar a Estaís (2:00h – 1.404m).

Des del bonic nucli d’Estaís hem de baixar fins a la vall del riu Escrita i creuar-lo. Sortim d’Estaís pel seu extrem S i fem uns 300m per una pista de terra. A continuació deixem la pista enrere (que gira a l’esquerra i baixa pel vessant de la muntanya fent llaçades) i agafem un corriol que baixa directe (SO) fins al fons de la vall i creua la carretera d’Estaís (estreta), la carretera d’Espot (ampla) i el riu Escrita. Després de fer una llaçada, el camí s’orienta definitivament cap a l’O. Comencem a remuntar la vall del riu Escrita pel vessant obac de la vall. Desemboquem a una pista de terra, passem pel costat de les restes de la capella de Santa Maria d’Espot i continuem fins a Espot (3:00h – 1.312m).

Creuem Espot i seguim remuntant la vall per la carretera d’accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Caminem aproximadament 1,7 km per la carretera fins a l’altura del pont de Suar (3:35h – 1.438m). En aquest punt deixem la carretera i passem al costat solà de la vall (N) tot creuant aquest pont. El camí és molt bonic i ens permet admirar la clàssica forma d’ “U” de les valls d’origen glacial. Avancem amb el riu a la nostra esquerra, travessant prats i algunes zones de bosc. Uns 2,1 km després d’haver deixat la carretera, podem entreveure, a l’altre costat de la vall (S), l’aparcament i punt d’informació de Prat de Pierró. A partir d’aquest punt, el trànsit de vehicles que passa per la carretera està restringit.

Nosaltres continuem remuntant la vall. Prop del pont de Pallers creuem la pista asfaltada i més endavant coincidim amb ella durant un tram. Passem pel costat de l’ermita de Sant Maurici i fem unes llaçades que ens ajuden a guanyar altura. Mes endavant trobem la Font de Sant Maurici just després de la cruïlla que baixa al refugi d’Ernest Mallafré. En aquest punt ja tenim l’estany de Sant Maurici, es l’estrem mes Oriental. Seguim per la pista remuntant, l’estany ens queda a l’esquerra. Ara arribem al bonic salt d’aigua de Ratera (5:30h – 2.090m)  quasi immediatament, seguint per la pista en direcció O, arribem a  l’estany de Ratera (5:45h – 2.134m).

Continuem per la pista que rodeja l’estany per l’esquerra i guanya uns metres fins a l’estanyola de Ratera. En aquest punt deixem el GR i prenem un sender a la dreta que ens porta al Refugi d’Amitges on acabarem la jornada. (6:30 – 2.370m)

Punts forts…

L’estampa de l’estany de Sant Maurici  amb la silueta dels Encantats just al darrere.

Caminar per l’anomenada Ruta de l’Isard, entre Prat de Pierró i Sant Maurici.

Descobrir els petits nuclis de Jou i Estaís, i el poble d’Espot.

Caminar per la vall de Ratera des de l’estany de Sant Maurici fins a la seva capçalera.

El protagonisme de l’aigua durant tota l’etapa: estanys, cascades, rierols,…

Sabies que…

Diu una llegenda que Els Encantats eren dos caçadors que van ser petrificats com a càstig diví? Segons la llegenda, dos caçadors de la zona van passar per l’ermita de Sant Maurici i van començar a burlar-se del Sant. Llavors va aparèixer un gran cérvol i els caçadors el van començar a perseguir, però de sobte l’animal va desaparèixer. Quan els dos caçadors van arribar just al lloc on havia desaparegut, els hi va caure un llamp que els va convertir en dos grans blocs de pedra, Els Encantats.

No et perdis

La Ruta de l’Isard, nom que rep el camí que va des de Prat de Pierró fins a l’estany de Sant Maurici. Aquest tram de l’itinerari transcorre per l’interior de frondosos boscos i prats subalpins. A la cabana del “Pont de Pallers” podem visitar-hi una exposició sobre l’explotació tradicional del bosc en aquestes valls pirinenques…

Observacions

A Espot comença la variant GR 11-20 de la Transpirinenca: aquesta llarga variant arriba fins al Pont de Suert recorrent el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici pel seu costat sud (vall de Peguera, estany Negre de Peguera, collada de Saburó, refugi Colomina, collada de Font Sobirana, Taüll, Boí).

Els Encantats
Estany de Sant Maurici
Cascada de Ratera
Refugi d’Amitges

 

19a ETAPA GR-11

REFUGI D’AMITGES-REFUGI CONANGLES

17/07/2022

Km: 26,5 km

Desnivell: +1471m

Temps: 10h 15 min

Dificultat tècnica: fàcil

Dificultat física: Alta

Logística: Amb cotxes propis. Benzina a compartir

Parquing Conangles- Guingueta: 1h 10 min

Guingueta- Mataró :  3h 40 min

Al acabar l’etapa  ens vindran a buscar uns taxis que ens portaran fins a la Guingueta d’Àreu.

 

Inici Etapa:  7:00

Final Etapa:  17:15-17:30

Amitges- Restanca: 15 km  6h +946m

Restanca- Conangles  11,4km  4h 15 min +525m

Recorregut

Comencem aquesta dinovena etapa de la Transpirinenca baixant d’Amitges al traçat del GR, en el punt on l’havíem deixat. En aquest punt deixem definitivament la pista de terra  i agafem un corriol que surt a l’esquerra i remunta la vall de Ratera. Passem pel costat de l’estany de les Obagues de Ratera i continuem l’ascensió al port de Ratera, un coll de muntanya per on nosaltres hem de passar i que distingim clarament al fons (NO). Arribem a l’estany del Port de Ratera i fem uns últims metres de pujada fins al  port de Ratera (1:30h – 2.594m). Ens trobem en el punt més elevat de l’etapa, un indret privilegiat que ens ofereix vistes espectaculars del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Enrere, cap al SE, podem veure tota la vall de Ratera i els Encantats, i a la dreta, cap al NE, gaudim d’una panoràmica meravellosa del conjunt lacustre de Saboredo i de les muntanyes que l’envolten. Estem just els peus del pic de Ratera (2.862m, SO), una de les grans muntanyes d’aquesta zona dels Pirineus.

Des del port de Ratera, continuem l’etapa en clara direcció NO. Deixem enrere a la dreta el camí que ens portaria fins al refugi de Saboredo i comencem a baixar cap al conjunt lacustre de Colomers. El panorama és meravellós: desenes d’estanys, basses i rierols rodejades de grans muntanyes! Passem pel costat del preciós estany Obago i continuem cap a l’estany Redon i l’estany Long. Superem un petit collet i baixem uns metres fins a l’estany Major de Colomers, on hi ha el  refugi de Colomers ( 3:25h – 2.138m).

 

Deixem el refugi a l’esquerra i uns metres mes endevant trobem la bifurcació del GR-11-18 a l’esquerra, que nosaltres seguirem i deixem el traçat original que puja a la dreta direcció nord i que segons ens hem informat no es massa atractiu. La variant en aquest primer tram mante la cota d’alçada i es d’agrair. passem pel costat del Esthanh Mòrt i reseguim la Coma deth Pòrt de Caldes. A partir d’aquí anem remuntant fins el Lac deth Pòrt de Caldes (2.477m) i el Pòrt deth Caldes (2.567m). Ara comença un lleuger descens fins l’Estany del Pòrt deth Caldes (2.416m). Mes endevant guanyant una mica de desnivell trobem el Coret de Uelhicrestada (2.474m). Tornem a descendir fins el Estanh deth Cap deth Pòrt (2.235m). Mes endavant trobem el camí que va al Refugi dera Restanca (2.012m).

Sortim del refugi i passem per sobre de la presa de l’estany. Immediatament comencem un descens abrupte que ens porta cap al fons del barranc de Rius. Arribem al fons del barranc a l’altura de les basses de Rius on recuperarem el traçat original del GR-11 i, des d’aquest punt, comencem a remuntar-lo cap a la seva capçalera, en direcció O. La vall de Rius és espectacular: la cresta vertical de la serra dels Malhs de Rius defineix tot el barranc!

Arribem a l’estany de Rius ( 2.325m) i el rodegem per la seva riba N. Afrontem uns últims metres d’ascensió i assolim el  port de Rius (2.344m). Des d’aquest coll ja podem veure la vall de Barravés -amb el riu Noguera Ribagorçana i la carretera del túnel de Vielha- i el grandiós massís de l’Aneto-Maladeta. Comencem a baixar pel circ de Conangles. Primer avancem per una zona oberta i després ens endinsem a un bosc.

Avancem en direcció O fins que arribem a la vall principal (la vall de Barravés). En aquest punt, just al costat de la boca del túnel, veiem el refugi Espitau de Vielha. Nosaltres, però, girem cap a l’esquerra (S) i caminem 15 minuts per l’interior de la fageda de Conangles fins al refugi de Conangles (1.555m), punt final de l’etapa.

Punts forts

Les vistes dels estanys de Mangades i de Monges i de la serra de Tumeneia que tenim des de la zona del port de Caldes.

Coincidir amb un tram de la travessa Carros de Foc, un preciós itinerari circular que enllaça tots els refugis guardats del parc nacional.

El tram de descens fins a l’estany de Cap de Port amb les vistes de la serra dels Malhs de Rius al fons.

Caminar pel barranc de Rius amb les impressionants parets dels Malhs de Rius a costat nostre.

Les vistes de la vall de Molières i del massís de l’Aneto-Maladeta que tenim durant el descens pel circ de Conangles.

La bonica fageda de Conangles, que creuem durant l’últim tram de l’etapa.

Sabies que…

El refugi Espitau de Vielha està obert als viatgers des de l’any 1192? Er Espitau de Vielha, en aranès, fou construït l’any 1192 per atendre i ajudar als viatgers i pelegrins que creuaven el port de Vielha. Actualment el refugi disposa de 70 places guardades i també ofereix servei de bar i restaurant. Està situat just al costat de la boca S del túnel de Vielha.

No et perdis…

Ascendir el cim del Montardo (2.837m). Gràcies a la seva altitud i a la seva situació força aïllada, aquesta muntanya aranesa és un dels pics més admirats del Parc Nacional i es converteix en un mirador extraordinari en totes direccions. Per pujar-hi, poc abans d’arribar al coll d’Oelhacrestada hem de desviar-nos i seguir algun dels diversos corriols que pugen fins a la cresta oriental del Montardo Petit. Un cop allà, seguim un caminet que ens porta fins al coll de Montardo, primer, i, després, puja al cim.

Observacions L’itinerari base del GR 11 uneix aquests dos refugis passant per Valarties. Aquest itinerari és llarg, feixuc i transcorre durant diversos quilòmetres per pistes de terra poc atractives. Segurament per aquests motius s’ha dissenyat la variant GR 11-18, que també uneix Colomers i Restanca però seguint un itinerari més racional i, sobretot, molt més atractiu des d’un punt de vista paisatgístic i natural. Aquesta opció és la més utilitzada pels excursionistes que fan la Transpirinenca i la que us proposem aquí.

Mahls de Rius
Fageda de Conangles
Refugi de Colomers
Refugi de la Restanca
Refugi de Conangles

Hora

16 (Dissabte) 6:00 am - 17 (Diumenge) 8:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce

Back to top
X