Skip to content

setembre, 2023

09setembre6:00 am8:00 pmGR 107 - CAMÍ DELS BONS HOMES: 5a etapa, Porta - Prullans (31 km)Camí dels Bons Homes

Més

Detalls de l'Activitat


5a Etapa GR-107: Camí dels Bons Homes

Porta – Prullans (31 km + 1.100m)

Punt de trobada: Carrer Aristòtil , davant l’escola Marta Mata a les 6 del matí

Logistica: Cotxes particulars fins a Porta, despeses a compartir, conductors no paguen. Desprès tornem amb bus o taxi.

A l’hora d’inscriure’s cal pagar l’autocar: 12 euros

Temps fins a Puigcerdà: 2h 30 min + 30 min esmorzar

Puigcerdà a Porta: Sortida a les 9:00 (20 minuts)

Prullans-Puigcerdà 23 min

Recorregut de 30,7 km
Durada de l’etapa: 8h30 -9h30 aprox
Inici Etapa: 9:30
Final Etapa: 17:30 -18:30
Descansos programats: segons horaris mínim de 15 min, un màxim de 25 min
Porta- Portella blanca: 9,7 km – 3h
Portella Blanca- Can Jan de la Llosa: 10,4 km -3h
Can Jan de la Llosa- Prullans: 10,6 km – 3h

Introducció:
El Camí dels Bons Homes ens ofereix la possibilitat de seguir les empremtes dels càtars per pobles, esglésies i castells medievals. Envoltats per l’espectacular paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró, fem un viatge al passat per descobrir quines van ser les rutes de migració dels càtars entre els segles XII i XIV.
L’expressió bons homes fa referència als practicants del catarisme, una secta religiosa catòlica del segle XIII. Concretament, els càtars defensaven la puresa del cristianisme més primitiu enfront de la corrupció i l’ostentació de l’església catòlica de l’època. El papa de Roma els va excomunicar i van haver de fugir d’Occitània, on tenien l’hàbitat principal, en diverses rutes de l’exili.
El GR 107 ressegueix les passes d’aquell exili càtar cap a terres catalanes i uneix el santuari de Queralt (a Berga) amb el castell de Montsegur (a França). El recorregut català, de 102 quilòmetres, travessa de sud a nord el Parc Natural del Cadí-Moixeró i diversos espais d’interès naturals del Prepirineu i el Pirineu, com la serra de Queralt, la serra d’Ensija-els Rasos de Peguera o la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós.
Al llarg de les deu etapes que formen la ruta del GR 107 es passa per boscos de pins, prats i paisatges de gran bellesa, on destaquen les vistes a la Cerdanya, el Pedraforca o la serra del Cadí. També es poden veure interessants ermites romàniques com la de Sant Serni de Coborriu o la de la Mare de Déu de Talló, coneguda com la catedral de la Cerdanya.

5ª ETAPA:
Aquesta etapa, segons molts senderistes que l’han fet, coincideixen en dir que es l’etapa reina del GR-107
Sortida de Porta (1.550 m) travessant la ctra. N-20 per sota un pont direcció a la Ribera de Campcardós pel costat del riu Querol. Després pujarem direcció a la Portella Blanca pel costat del torrent que baixa de la mateixa Portella. Arribem a la Vall del Peiraforca, on podem veure l’imponent cim del mateix nom. Ara alternem trams de pujada i replans fins arribar a l’alçada de la Cabana de Campcardós. D’aquí ja fem l’últim esforç de pujada fins la Portella Blanca (2.515 m), punt mes alt de l’etapa. Comença aquí un llarg descens que ens porta primer a la Vall d’Engaït (2.300 m), desprès passem pel costat de la Cabana dels Esparvers (2.065 m), mes endavant i tot seguit de travessar el riu Vallcivera arribarem a la Barraca de l’Isidro (2.020 m). Seguim el descens per arribar al Prat Xuixirà i desprès a la Palanca del mateix nom. La pista ara es el camí de la Vall de la Llosa, que ens fa passar pel costat del Castell de la Llosa i la Mare de Deu dels Angels (1.700 m). Arribem al petit nucli de Cal Jan de la Llosa (1.610 m). Aquí s’hauria d’acabar l’etapa però seguirem per raons logístiques fins el km. 200 de la ctra. N-260. Seguim baixant en busca del final de l’etapa per camí que transcorre pel costat del riu de la Llosa. Passem per el nucli de El Vilar (1.430 m) desprès el poble d’Ardòvol (1.300 m) i seguidament passem per Prullans (1.100 m). Uns metres mes endavant arribarem a la N-260.

 

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Responsable: Joaquim Alabarce

Hora

(Dissabte) 6:00 am - 8:00 pm

Back to top
X