Skip to content

agost, 2023

26agost6:00 am8:00 pmGR 107 - CAMÍ DELS BONS HOMES: 4a etapa, Merenç-les-Vals - Porta (22 km)Camí dels Bons Homes

Més

Detalls de l'Activitat

4a Etapa GR-107: Camí dels Bons Homes

Merenç-les-Vals  –  Porta (22 km)

22 km – 1000+                                                  

Punt de trobada: Carrer Aristòtil , davant l’escola Marta Mata a  les  6 del matí

LOGISTICA:  Cotxes particulars fins Puigcerdà (gastos compartits, conductor no paga, aprox 8 euros) de Puigcerdà a  Mérens-les-Vals amb autocar i retorn a Puigcerdà desde Porta amb autocar. Preu . 12€

A l’hora d’inscriure’s cal pagar l’autocar.

Temps fins a Puigcerdà: 2h 30 min  + 30 min esmorzar

Puigcerdà a Mérens-les-Vals:  1h

Merens-les Vals – Puigcerdà:  1 h

Durada de l’etapa: 5 h  45 min

Inici Etapa: 10:15-10:30

Final Etapa:  16:15-16:45

Introducció:

El Camí dels Bons Homes ens ofereix la possibilitat de seguir les empremtes dels càtars per pobles, esglésies i castells medievals. Envoltats per l’espectacular paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró, fem un viatge al passat per descobrir quines van ser les rutes de migració dels càtars entre els segles XII i XIV.

L’expressió bons homes fa referència als practicants del catarisme, una secta religiosa catòlica del segle XIII. Concretament, els càtars defensaven la puresa del cristianisme més primitiu enfront de la corrupció i l’ostentació de l’església catòlica de l’època. El papa de Roma els va excomunicar i van haver de fugir d’Occitània, on tenien l’hàbitat principal, en diverses rutes de l’exili.

El GR 107 ressegueix les passes d’aquell exili càtar cap a terres catalanes i uneix el santuari de Queralt (a Berga) amb el castell de Montsegur (a França). El recorregut català, de 102 quilòmetres, travessa de sud a nord el Parc Natural del Cadí-Moixeró i diversos espais d’interès naturals del Prepirineu i el Pirineu, com la serra de Queralt, la serra d’Ensija-els Rasos de Peguera o la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós.

Al llarg de les deu etapes que formen la ruta del GR 107 es passa per boscos de pins, prats i paisatges de gran bellesa, on destaquen les vistes a la Cerdanya, el Pedraforca o la serra del Cadí. També es poden veure interessants ermites

romàniques com la de Sant Serni de Coborriu o la de la Mare de Déu de Talló, coneguda com la catedral de la Cerdanya.

4 ª Etapa: Sortim del poble de Merenç-les-Vals del departament de l’Arieja seguint les marques i pals indicadors del GR. que transita entre la ctra. N-20 i el riu L’Ariege. Mica en mica es va guanyant alçada. En arribar a l’alçada del càmping municipal comença el tram mes interessant i  exigent, el bosc nacional de Mérens fins arribar al punt mes alt de l’etapa , el Rec de l’Eixerca (2.050 m). En aquest punt comença el descens. Travessem el Coll de Puymorens i entrem al departament dels Pirineus Orientals a la regió d’Occitània. L’ultim tram resseguim el riu Querol fins entrar a la població de Porta.

Mérens-les-vals

 

Col de Puymorens

 

 Porta

 

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Responsable: Joaquim Alabarce

Hora

(Dissabte) 6:00 am - 8:00 pm

Back to top
X