Skip to content

juliol, 2023

08juliol6:00 am8:00 pmGR 107 - CAMÍ DELS BONS HOMES: 3a etapa, Orgeix - Merenç-les-Vals (18 km)Camí dels Bons Homes

Més

Detalls de l'Activitat

3a Etapa GR-107: Camí dels Bons Homes

Orgeix – Merenç-les-Vals (18 km)

Punt de trobada: Carrer Aristòtil , davant l’escola Marta Mata a  les  6 del matí

Distància: 18 km

Desnivell: 1000 m

LOGISTICA:  Cotxes particulars fins Puigcerdà (gastos compartits, conductor no paga, aprox 8 euros) de Puigcerdà a Orgeix autocar. Mérens-les-Vals a Puigcerdà autocar. Preu aprox. 13 €

A l’hora d’inscriure’s cal   pagar l’autocar.

Temps fins a Puigcerdà: 2h 30 min  + 30 min esmorzar

Puigcerdà a Orgeix:  Sortida a les 9:00 (1h)

Merens-les Vals – Puigcerdà:  39 min.

Durada de l’etapa: 5 h  30 min

Inici Etapa: 10:15-10:30

Final Etapa:  16:15 h -16:50

 

El Camí dels Bons Homes ens ofereix la possibilitat de seguir les empremtes dels càtars per pobles, esglésies i castells medievals. Envoltats per l’espectacular paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró, fem un viatge al passat per descobrir quines van ser les rutes de migració dels càtars entre els segles XII i XIV.

L’expressió bons homes fa referència als practicants del catarisme, una secta religiosa catòlica del segle XIII. Concretament, els càtars defensaven la puresa del cristianisme més primitiu enfront de la corrupció i l’ostentació de l’església catòlica de l’època. El papa de Roma els va excomunicar i van haver de fugir d’Occitània, on tenien l’hàbitat principal, en diverses rutes de l’exili.

El GR 107 ressegueix les passes d’aquell exili càtar cap a terres catalanes i uneix el santuari de Queralt (a Berga) amb el castell de Montsegur (a França). El recorregut català, de 102 quilòmetres, travessa de sud a nord el Parc Natural del Cadí-Moixeró i diversos espais d’interès naturals del Prepirineu i el Pirineu, com la serra de Queralt, la serra d’Ensija-els Rasos de Peguera o la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós.

Al llarg de les deu etapes que formen la ruta del GR 107 es passa per boscos de pins, prats i paisatges de gran bellesa, on destaquen les vistes a la Cerdanya, el Pedraforca o la serra del Cadí. També es poden veure interessants ermites romàniques com la de Sant Serni de Coborriu o la de la Mare de Déu de Talló, coneguda com la catedral de la Cerdanya.

 

 

3ª ETAPA:

Sortida del Poble d’Orgeix (850 m). Arribada al poble de Merens les Valls (1.050 m)
El Camí dels Bons Homes és el GR 107 (senyals de pintura vermella i blanca). És un camí fressat que va per camins i per velles pistes. Està senyalitzat i en totes les cruïlles trobareu pals indicatius.

Creuarem el pont del riu Oriege i seguirem el camí que marca en direcció a Llevant per el costat del Riu, fins que trobarem una cruïlla. el camí que continua a Llevant va al poble d’Orlu. Nosaltres seguirem per la pista fins que trobarem una pista principal que ve del poble d’Orgeix.
Seguirem pujant sempre per la pista principal fins trobar la cabana du Resse de Bas,(1.300 m) on uns 50 metres després de la cabana tenim un cruïlla de pistes (pal indicatiu). Deixarem la pista principal i agafarem la secundària que marxa tot pujant en direcció al nord-oest. La seguirem sempre menyspreant las pistes secundàries, que anirem trobant fins que arribarem al Col de Joux. (1.700 m)
Aquí tenim una cruïlla de camins, anirem per el que marxa tot pujant al sud per arribar al Cap du Camp (el punt més alt de l’excursió 1.750 m). Començarem la baixada per tot el Serrat de Larguis fins trobar una pista principal que seguirem tot baixant.
Un tros més avall trobarem una cruïlla de Camins (pal indicatiu). Deixarem la pista i seguirem el camí que marxa tot baixant en direcció al sud-est a trobar les Bordes de Coval i més avall St. Touret (1.500 m runes). Seguirem baixant fins arribar a l’antic poble de Merens on trobem l’església Romànica de Sant Pere (1.150 m). Continuarem baixant tot seguint el camí que ressegueix el Riu de Nabre i arribarem al poble de Merens les Valls.(1.050 m)

 

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Responsable: Joaquim Alabarce

Hora

(Dissabte) 6:00 am - 8:00 pm

Back to top
X