Skip to content

gener, 2019

12gener(gener 12)8:00 am13(gener 13)8:00 pmGR-1, 16a etapa: Noguera Pallaresa - Corçà (23,8 km)

Més

Detalls de l'Activitat

16a etapa del sender Transversal GR 1, que transcorre per la comarca de la Noguera, al peu del Montsec.

Hora i lloc de trobada: 08:30 del dissabte 12 de gener a l’aparcament davant el tanatori de Mataró.

Inscripcions: Socis federats 0€; Socis no federats 5€; No socis federats 6€; No socis no federats 11€;

Inscripcions a la nostra seu o bé al telèfon 93 755 08 37.

12/13 de gener de 2019

Activitats dissabte:  Visita guiada al castell de Mur (5 euros/pax). Possibilitat d’arribar-hi amb cotxe o bé una ruta circular de 10,4 km des de la població de Guàrdia de Noguera passant per el Castell de Guàrdia i Castell de Mur

A la tarda conductors faran la logística dels cotxes.

Es dormirà a la Casa Perdiu (Guàrdia de Noguera). Habitacions dobles. Preu 20,5 euros per persona. Opció sopar 11 euros, i esmorzar 3,60 euros o bé 6,60 euros.

Diumenge:  Sortida etapa des de La Noguera Pallaresa ( bifurcació C12 i C13). Hora inici de l’etapa a les 10:00.

Logística: benzina a compartir

Mataró- Bifurcació C12-C13 –  2h 25 min

Mataró- Guàrdia de Noguera-  2h  45 min

Guàrdia de Noguera- Bifurcació C12-C13- 15 min

Corcà- Bifurcació C12-C13 –  24 min

Corçà- Guàrdia de Noguera   39 min

 

Punts de pas de l’etapa:

0,000km     0:00h     Noguera Pallaresa(ctra. C-12 pont emb. Camarasa)

2,330km     0:35 h    Estació d’Àger

2,780km     0:40 h    Barranc dels Cols

3,980km     1:00 h    Casa Retjo

5,180km     1:20 h    L’Ametlla del Montsec (La Raval).

6,470km     1:30 h    L’Ametlla del Montsec (El Tossal).

8,900km     1:45 h    Masia de Barlà.

9,900km     2:00 h    Masia de Conill.

11,250km   2:20 h    Masia de Carxeu.

13,250km   2:50 h    Barranc de Menàrguens.

14,580km   3:10 h    Àger. Connexió amb el GR® 3.

15,430km   3:20 h    Lo Corb de Xinco.

18,080km   4:00 h    Camí de Corçà.

18,480km   4:20 h    Barranc de Salt.

19,810km   4:40 h    Barranc del Caminer.

20,110km   4:50 h    Barranc del Mas Nou.

23,800km   5:30 h    Corçà.

Durant aquesta setzena etapa del sender Transversal GR 1 descobrim una vall meravellosa i plena d’història: la vall d’Àger. Aquesta vall prepirinenca està situada a la comarca lleidatana de la Noguera i queda limitada per dos congosts -el de Terradets, a l’est, i el de Mont-rebei, a l’oest- i per dues serres -el Montsec, al nord, i el Montclús, al sud-. Comencem l’etapa vorejant l’embassament de Camarasa i caminem pel costat de la carretera i de les vies del tren. A l’altura de la Caseta de l’Estació agafem un camí que puja fins a l’Ametlla del Montsec. Des d’aquest punt l’itinerari passa per diverses masies abans d’acabar l’etapa a la històrica població d’Àger.

Des d’Àger, el nucli més destacat de la preciosa vall d’Àger, recorrem el sector occidental de la vall fins al Mas Carlets, ja a les portes del congost de Mont-rebei. L’’etapa acaba al petit poble de Corçà

 

Recorregut

Comencem la etapa al  pantà de Camarasa (349m), just a la confluència de les carreteres C-12 i C-13. Agafem la carretera C-12 en direcció a Àger (SO) i travessem el pont que creua l’embassament. Caminem en tot moment pel voral de la carretera, parant atenció al trànsit de vehicles, fins que arribem a  l’estació d’Àger (350m). A partir d’aquest punt els canvis de camí i els creuaments són constants, cal que estiguem ben atents als senyals blancs i vermells del GR 1.

A l’estació d’Àger deixem la carretera C-12 i agafem l’antiga carretera que creua les vies del tren (pont). Després d’uns 250m deixem aquesta carretera, que continua cap a l’esquerra, i prenem un corriol que s’enfila pel vessant dret del barranc dels Cols. Enllacem amb una pista i continuem pujant, ara pel vessant esquerre del barranc. Fem diverses ziga-zagues i assolim el llom de la muntanya. Passem pel costat de diversos camps de conreu fins que arribem a un pla, on enllacem amb una altra pista, que agafem cap a l’esquerra (O). Aviat arribem a un  creuament de pistes (525m), nosaltres agafem la pista de la dreta, que puja pel llom d’un turonet. Voregem un camp i enllacem amb una altra pista. Travessem una petita vall -Clot d’en Pere i barranc del Pintor- i continuem pujant per l’altre vessant. Arribem a una petita collada (570m). Deixem enrere diverses pistes a dreta i esquerra i passem pel costat de Casa Retjo.

Anem baixant suaument per un terreny molt agradable. Creuem el barranc de Canaril i no triguem en arribar a l’Ametlla del Montsec (555m), concretament al veïnat de Lo Raval. Entrem al poble i caminem fins a la plaça de l’Església. Passem pel costat de la piscina municipal i ens dirigim per la carretera fins al veïnat que hi ha a la part alta de l’Ametlla del Montsec, que es coneix com el Tossal. A la mateixa plaça que hi ha en aquest veïnat, agafem la pista que surt cap a l’esquerra (O). Arribem al fons del barranc de Marcó i el creuem. Deixem enrere a l’esquerra el Corral de Ciso i seguidament agafem una pista que surt a l’esquerra (SO). A continuació abordem un tram on -altre cop- anem trobant-nos i deixant enrere diverses pistes i trencalls a banda i banda. Cal estar atents a la senyalització vermella i blanca del GR 1. Creuem el barranc de Tirintí i arribem a la  masia de Barlà (644m), que està situada a l’esquerra del camí.

Continuem per la pista (O) i no triguem en arribar a la  masia Conill ( 672m). Des d’aquest mas baixem fins al barranc de Colobor, que creuem. Remuntem el barranc pel seu costat occidental en clara direcció S, fins que arribem a les rodalies de la masia de Carxeu. Abordem ara l’últim tram de l’etapa. Anem flanquejant la muntanya en direcció O i en lleugera baixada. Creuem alguns barrancs i arribem a la històrica població d’Àger (600m). Entrem el poble pel costat del camp de futbol i de la piscina. El casc antic d’Àger -amb el castell d’Àger i la Col·legiata de Sant Pere- ens queda just a davant nostre (SO). Ens trobem en un indret preciós, al bell mig de la vall d’Àger i als peus de les sensacionals parets de la serra del Montsec.

 

Seguim els senyals blancs i vermells per la carretera C-12 en direcció a Balaguer, deixant el casc antic d’Àger a la nostra esquerra (S). Immediatament agafem una pista a mà dreta. Creuem la carretera que puja cap al Centre d’Observació de l’Univers (PAM) i passem pel costat del cementiri. La pista avança uns metres per sobre de la carretera C-12. Prop de l’ermita de Santa Helena coincidim durant uns metres amb la carretera secundària d’Àger a Corçà. A continuació fem un llarg tram per entre els camps de l’anomenat Pla de la Cerdanya, fins que desemboquem a una corba de la carretera d’Àger a Corçà.

 

En aquest punt agafem el camí que surt cap a la dreta (NO) i abordem un tram on creuem successivament quatre barrancs: el barranc del Salt, el barranc de la Pedrona, el barranc del Caminer i el barranc del Mas Nou. Deixem la pista i agafem un corriol a la dreta que puja uns metres per la zona de Claramunts. Continuem flanquejant la muntanya en direcció NO a una cota aproximada de 740m d’altitud. Deixem enrere alguns trencalls i diverses masies i finalment arribem al petit poble de Corçà (683m), que està construït al voltant d’un petit turó. Si ens queden forces podem fer una passejada pel poble, on hi destaca el castell i l’església de la Mare de Déu.

 

Punts forts

Caminar pel bell mig de la vall d’Àger i gaudir de vistes meravelloses del vessant sud del Montsec d’Ares.

 

Si el dia és calorós, refrescar-nos amb les aigües del pantà de Camarasa i del riu Noguera Pallaresa.

 

L’arribada a Àger caminant per entre camps de cultiu i amb la silueta del poble i el recinte emmurallat de fons.

 

Sabies que…

La vall d’Àger és una zona ideal per a gaudir de la natura i realitzar diferents modalitats d’esports d’aventura? Cada cop són més els aficionats que visiten Àger per volar amb ala delta o parapent, navegar en caiac per les aigües del riu Noguera Ribagorçana o fer-hi senderisme. Al seu torn, el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) és un espai únic a tot Europa per a l’observació del cel, gràcies a les bones condiciones meteorològiques, la poca contaminació lumínica i l’alta qualitat de les imatges que s’hi poden obtenir.

 

No et perdis…

Un cop finalitzada l’etapa, fer un tomb pel casc antic d’Àger i passejar tranquil·lament pels seus carrers. A la part més alta del poble podem descobrir-hi les restes del conjunt monumental de Sant Pere d’Àger amb la seva col·legiata i el castell. Es tracta d’un conjunt històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

 

 

Hora

12 (Dissabte) 8:00 am - 13 (Diumenge) 8:00 pm

Lloc

Comarca de la Noguera

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce

Back to top
X