Skip to content

febrer, 2024

25febrer7:00 am8:00 pmCol·lectives: Castell de Querroig- Olla de Portbou

Més

Detalls de l'Activitat

ATENCIÓ: abans d’apuntar-vos cal llegir la FITXA TÈCNICA. El dia de la sortida o a l’inscripció al local, l’haureu de signar conforme l’heu llegida.

CASTELL DE QUERROIG- OLLA DE PORTBOU

Ruta circular per l’anomenada “olla de Portbou”.

Les muntanyes de la part més oriental de l’Albera envolten completament Portbou, últim municipi de l’Alt Empordà abans d’arribar a França. Aprofitant aquesta particularitat farem un itinerari circular amb sortida desde Portbou i on trobarem fantàstiques panoràmiques de la Serra de l’Albera i el Cap de Creus.

Aquesta caminada també té un important component històric i patrimonial. Visitarem dòlmens i menhirs, així com restes i influències de la nostra història més recent de la Guerra Civil i l’exili. Portbou va ser un dels passos fets servir per més de 400.000 persones que van anar camí de l’exili i la més negra perquè a Portbou va morir Walter Benjamin, un eminent filòsof alemany que fugia del nazisme.

La Línia Maginot va ser un sistema defensiu francès, basat en búnquers i casamates, construït després de la I Guerra Mundial per a protegir les seves fronteres de les amenaces nazis i feixistes d’alemanys i italians. Les nostres fronteres, però, també han conegut sistemes defensius similars. I no un, sinó tres de diferents construïts en només un parell de dècades, entre els anys 30 i 40. Són la línia defensiva costanera Republicana construïda durant la Guerra Civil, la Línia P franquista erigida durant la postguerra i que mirava de protegir-se de tothom , i finalment la ‘Sperrlinie Pyranäenfront‘, aixecada pels alemanys en la França ocupada per protegir-se de Franco i potser dels aliats. Durant la caminada visitarem restes de totes tres línies defensives.

Sortim de la Platja gran i seguim les indicacions cap el Monument a Walter Benjamin. Aquest era un filòsof alemany, de família jueva, que va néixer a Berlín el 1892 i, suposadament, es va suïcidar amb una sobredosis de morfina a Portbou el 26 de setembre de 1940, quan fugia dels nazis camí dels Estats Units, a l’assabentar-se que havia de ser repatriat.

Per darrera el cementiri, agafem un corrieol que ens durà a un mirador amb espectaculars vistes als penya-segats. A continuació, ens enfilarem cap al cim del Puig Claper, on hi ha unes antenes de telefonia. Des d’aquest cim tenim bones vistes de la zona de Colera, Llançà i Port de la Selva, i el Cap de Creus al fons.

Al coll de Suro, coincidim amb la ruta Walter Benjamin que ve de Portbou per un camí temàtic senyalitzat. Trobem un plafó amb un text extret del llibre de Lisa Fittko ‘La meva travessa dels Pirineus’ on aquesta activista explica com va ajudar Benjamin a travessar clandestinament la frontera fins a Portbou.

Anirem resseguin els turons per colls i cims, fins arribar al Cim del Querroig (100 cimsa. Cal fer esment de la diferència entre el cim del Querroig (636m), alçada que habitualment figura als mapes atès que és la que assoleix el vèrtex geodèsic al capdamunt del cim, i el cim de la Torre de Querroig (672m)  que és el cim on es troben les restes de la torre.

El Castell de Querroig és un antic castell medieval dels segles X–XI. Les restes que es conserven del castell, molt trinxades, indiquen que es tractava d’una construcció de planta força singular, amb murs de traçat sinuós. La torre de Querroig fou construïda sobre les ruïnes del castell, concretament sobre els murs enrunats de la torre de l’homenatge i de la muralla del castell. És una torre de guaita cilíndrica, construïda amb pedres grosses desbastades i lligades amb morter. Des d’aquest punt tenim una fantàstica panoràmica de 360o de tot el nostre entorn.

El coll dels Belitres és un dels punts de l’itinerari de Portbou a Cervera que recorre també la ruta Walter Benjamin i que forma part del conjunt de rutes Retirada i Camins de l’Exili. L’any 2009 es va inaugurar un Memorial de l’Exili, format per uns plafons amb fotografies i explicacions d’aquest trist esdeveniment.

Del niu de metralladores seguim el corriol que ens conduirà per un fàcil camí al Puig Cervera (100 cims).

D’aquí ja baixem cap a Portbou on el camí baixa amb ganes, de vegades força dret i arran dels penya-segats entre grans camps de figueres de moro. Si anem amb nens o persones amb vertigen poden sentir-se insegures en aquesta part del recorregut, tot i que no té dificultat.

Finalment, arribem a Portbou on acabaem la nostra ruta.

Distància:  18 km     Desnivell de pujada: 950 m        Desnivell de baixada: 950 m

Altitud mínima: 0 m       Altitud màxima: 670 m

Dificultat: Moderada

Durada: 6h

Punts de Pas:

Portbou

Lloc i hora de trobada: a les 07:00 a la la Plaça de les Tereses (Mataró).

NOTA: Donada la previsió meterològica d’aquest cap de setmana de vent fort, es preveu, si és necessari, escurçar la ruta evitant els punts de major exposició al vent per a una més gran seguretat de tots els participants. Actualitzarem en concordància amb les noves dades meterològiques que anem rebent. 

Per participar en aquestes sortides, cal llegir-se prèviament la fitxa de l’activitat (prem aquí per veure-la i/o descarregar-la)  i cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 6 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 12 €. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37

Responsable: Ricard Cases

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 8:00 pm

Lloc

Portbou

Organitzada/ Guiada per

Ricard Cases

Back to top
X