Skip to content

juny, 2021

20juny8:00 am4:00 pmCOL·LECTIVA: Descoberta dels entorns del riu Ser (Garrotxa)Ruta literària entre Santa Pau i Mieres.

Més

Detalls de l'Activitat

COL·LECTIVA: Descoberta dels entorns del riu Ser (Garrotxa).

Des de Santa Pau, el Sallent fins a El Torn. Un paisatge frec i feréstec, amb nombrosos gorgs. Si llegiu el llibre de Francesc Serés “La casa de foc”, us posarà en antecedents.

El recorregut en una sola direcció ens permetrà visitar diferents aspectes de la zona volcànica.

Distància: 12 km.

Hora i lloc de trobada: 8 del matí a la Plaça de les Tereses (Mataró).

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

Organització: Víctor Ligos

 

CAMINADA PER LA ZONA ALTA DEL RIU SER

La descobert del riu Ser va estar motivada per la lectura del llibre “ La casa de foc” de Francesc Serés. Una novel·la ambientada per aquests paratges, entre Olot-Santa Pau i Mieres. Una terra verda i feréstega, que confereix als seus habitants un caràcter dur i de certa desconfiança amb els nouvinguts. Sempre a l’entorn del riu Ser. Novel·la força aconsellable on la descripció del paisatge i l’anàlisi profund dels personatges li confereixen força alhora que l’argument, relativament senzill, ben tramat la fa amena.

El riu Ser neix a la Serra de Finestres, concretament a la falda del volcà de Santa Margarida a una alçada de 545 metres i baixa de forma més o menys ràpida fins a trobar-se amb el Fluvià a l’alçada de Serinyà a una alçada de de 115 metres. El riu transcórrer entre les serres de Finestres i la del Torn, per una contrada de colades volcàniques, amb afloraments de columnes basàltiques, que permeten la creació de petits gorgs, alguns suficientment grans i profunds que permeten el bany, sinó està prohibit, per evitar perills innecessaris.

El tram que farem nosaltres és precisament entre Santa Pau i El Torn, i si cal fins Mieres.

La vila de Santa Pau, enlairada sobre basament volcànic, serà el punt de sortida. La plaça Major o Firal dels Bous, porticada amb llindes interessants a moltes cases, amb l’església de Santa Maria. Travessem la plaça per un carrer amb arcada. Un bonic paratge per iniciar la sortida. Iniciem la caminada pel carrer de Cases Noves està força ben indicat el recorregut.

El primer gorg que visitarem serà el de Caga Rates, bonic gorg, possiblement el trobarem amb molta gent donada la proximitat al nucli urbà. Seguim per la vora del Ser, travessarem unes plaques volcàniques i per mig d’uns prats de pastura arribarem fins la cruïlla de Can Potei. Aquí girarem a la dreta per anar cap el gorg Blau. Una carretera asfaltada ens mena direcció el Santuari dels Arcs, abans d’arribar al santuari girarem a esquerra per un senderol que es portarà al Gorg Blau. És una llàstima però no hi ha possibilitat de continuar des del gorg riu avall, pel que hem de refer el camí fins a Can Potei.

Des de Can Potei ens dirigirem cap el càmping de Patxet, travessem la carretera GI-524, entrem dins el càmping i per una passera de fusta per damunt de la Riera de Santa Pau ens trobarem amb l’antic camí carreter que unia Mieres amb Santa Pau, actualment és part del GR- 2, al menys fins El Torn.

El Ser no va ser un riu industrialitzat en segle XIX, però va ser utilitzat com a força motriu pels molins bladers de la zona des de l’edat mitja, en el tram que farem d’ell passarem per quatre d’ells, avui dia, no cal dir-ho, no s’utilitzen però sí ens han deixat els salts i encluses que feien servir per accionar-los. Cal fer esment que el mateix nom de Sallent, un dels llocs poblats de la ruta, ja indica salt d’aigua o cascada.

Just abans d’arribar a El Sallent, passarem a prop de la casa pairal i origen dels Manter, la família Manté de Mataró. Era una família ben aposentada, amb grans possessions de terreny, la seva economia es basava en l’aprofitament dels boscos: fusta, llenya, carbó, l’agricultura i la ramaderia. En entrar en decadència els recursos forestals emigraren cap el Vallès i el Maresme, concretament a Mataró, on es relacionaren amb famílies benestants locals.

El Sallent és també el nucli poblacional central de la novel·la que ha motivat aquesta sortida. Els principals personatges viuen en aquest indret: en Jordi, la Carme, la Mar i on va a petar el nostre mestre, narrador de “La casa de foc”.

Seguirem cap El Torn, el camí es torna emporlanat, potser ens escaldufarem de peus, que si cal els refrescarem en algun dels gorgs o saltants que ens queden. En arribar a El Torn s’acaba el recorregut pel riu Ser. Confiem pugui estar oberta l’església. D’aquí fins a Mieres el camí pot ser una aventura, sols he pogut resseguir per camins veïnals un curt tram dels 5 quilòmetres que ens separen de Mieres. Sempre queda la solució d’anar per la carretera. Mentre esperem que els conductors puguin desplaçar-se a Santa Pau a buscar els vehicles, podrem fer la cervesa a Can Met.

 

Hora

(Diumenge) 8:00 am - 4:00 pm

Lloc

Garrotxa

Organitzada/ Guiada per

Víctor Ligos

Back to top
X