Skip to content

gener, 2018

28gener7:00 am6:00 pmCol·lectiva: Punta de la MóraGR92:  DES DE TARRAGONA A ALTAFULLA (15 km)

Més

Detalls de l'Activitat

CAMÍ DE RONDA

GR 92:  DES DE TARRAGONA A ALTAFULLA

Sortida: 7.50 h a l’estació de Mataró on agafarem el tren de les 08.02 h fins a l’estació de Barcelona-Sants per  prendre el tren que surt direcció Tarragona a les 09.03 h, on arribarà una hora més tard.

Tornada prevista: Estació d’Altafulla-Tamarit 17.06 h (Vilanova i la Geltrú?) Barcelona 18.07 Cap a Mataró 18.12/18.30/18.42…

Distància aproximada 15 km    Desnivell aproximat +300 -300

Recorregut previst:   Estació Tarragona – Plaça dels Carros – passeig marítim Rafael de Casanova – Platja del Miracle –  Punta del Miracle – Fortí de la Reina – Platja dels Cossis – Platja l’Arrabassada  – Antic preventori de la savinosa –  Platja la Savinosa –  Morrots de la Savinosa – Platja dels Capellans – Platja Llarga 2.5 km – Punta de la Creueta – Cala Fonda – Cala de Becs – Bosc de la Marquesa – Torre de la Móra – Punta de la Móra – Platja de la Móra – Torre d’en Segur – Cala Jovera – Castell de Tamarit s XII – Platja de Tamarit – Desembocadura del Gaià – Camps d’Altafulla – Estació Altafulla/Tamarit

Hora i lloc de trobada: 7:50 del matí, estació de tren de Mataró.
Preu: socis federats 2; socis no federats 7€; No socis federats 5€; No socis no federats 10€. Preu del bitllet de tren no inclòs.

Inscripcions a la nostra seu, per correu electrònic o bé al telèfon 93 755 08 37.

 

Els Camins de Ronda són camins costaners que ressegueixen el litoral marítim. La funció d’aquests era doble: comunicar les diferents poblacions pesqueres i  controlar i vigilar el litoral d’activitats il·legals de contraban, donat que eren els camins utilitzats pel Reial Cos de Carabiners de Costes i Fronteres i més tard pel cos de la Guàrdia Civil.(1)

Pel trajecte també trobaren un parell de torres de guaita (2) de les què durant els segles XVI a XVII es van construir per tota la costa catalana per vigilar l’arribada de pirates a través del mar: la torre de la Punta de la Móra(3)  i la Torre d’en Segur(4).

I no s’acaben aquí els centres d’interès del recorregut. A nivell històric, passarem a tocar de les muralles i l’amfiteatre de l’època romana de Tarraco, veurem el castell medieval de Tamarit (5) que té els seus orígens en el segle XI i que s’ha mantingut habitat  fins a l’actualitat, a excepció del segle XIX. Pel mig també passarem al costat de les restes de la construcció militar del segle XVIII, el Fortí de la Reina (6), bastit en ocasió de la Guerra de Successió. Curiós és també l’antic hospital per a tuberculosos de la Savinosa (7),  inaugurat el 1932 i que es mantingué en actiu fins a finals dels anys setanta, es troba ara abandonat i en runes, en un paratge espectacular. I si un altre dia hi voleu tornar, us podreu perdre per la ciutat de Tarragona i el poble d’Altafulla, plens d’història a vessar.

Si a nivell històric la zona travessa uns espais viscuts des del segle III aC, a nivell naturalístic no es queda enrere, donat que en un recorregut de poc més de catorze o quinze quilòmetres travessarem l’espai natural del Morrots (8) zona verda amb comunitats vegetals de roquissar litoral , i els espais protegits per les seves especials característiques i del valor dels mateixos: el PEIN Tamarit-Punta de la Móra (9), un dels darrers enclavaments litorals ben conservats amb boscos mediterranis i habitats de savinar amb ensopegueres endèmiques úniques a Catalunya,  i el PEIN de la Desembocadura del riu Gaià i platja de Tamarit(10) amb una zona humida, hàbitat d’una rica fauna i ofereix una bona mostra de vegetació de ribera.

 

 

 

 

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 6:00 pm

Lloc

Tarragona

Tarragona

Organitzada/ Guiada per

Manuela Martín

Back to top
X