Skip to content

maig, 2024

09maig7:00 pm9:00 pmCINEFÒRUM: BALANDRAU. INFERN GLAÇAT

Més

Detalls de l'Activitat

CINEFÒRUM: Projecció del documental de TV3 “Balandrau. Infern glaçat” i conversa amb Lluis Tripiana supervivent

El documental Balandrau, infern glaçat és una pel·lícula documental dirigida per Guille Cascante, coproduïda per Televisió de Catalunya amb Lastor Media i Goroka, i estrenada el 18 de maig de 2021. Narra la tragèdia de muntanya més gran viscuda al Pirineu català. El 30 de desembre del 2000, una violenta tempesta de torb es va emportar la vida de deu persones. És el relat en primera persona dels que aquell dia, més que sobreviure, van tornar a néixer.

El matí del 30 de desembre de l’any 2000, Josep Maria Vilà, un bioquímic de 27 anys, enfila cap al cim del Balandrau fent esquí de muntanya amb la seva xicota i tres amics. Com ells, el Pirineu està ple d’excursionistes, esquiadors i alpinistes que volen gaudir d’un dia esplèndid i de l’abundant quantitat de neu acumulada aquell final d’any.

Al migdia, una sobtada ràfega de vent de més de 100 quilòmetres per hora escombra al grup del Josep Maria i la resta de persones que hi ha a la muntanya. Ningú no s’espera una tempesta, les prediccions meteorològiques no ho anunciaven. Estirats a terra, pensen que aquella violència no pot durar: “Som al Pirineu, això no és l’Himàlaia”. Però aquell vent no té intenció d’aturar-se i no ho farà en les següents dotze hores.

No saben que el pitjor encara està per arribar. Quan el vent comença a arrossegar la neu acumulada, es transforma en el torb. La sensació tèrmica cau fins als 30 graus sota zero i tot l’espai queda tenyit d’un blanc impecable i immers en un soroll ensordidor. Sense poder veure ni sentir res, els excursionistes es desorienten, mentre el vent i la neu no paren de colpejar-los violentament. Es congelen i, si no fan alguna cosa, moriran d’hipotèrmia. En un instant, el que havia de ser una plàcida activitat de muntanya es convertirà en una lluita extrema per la supervivència.

Aquell fatídic 30 de desembre, deu persones van perdre la vida al Pirineu intentant escapar del torb, en el que avui es recorda com un dels accidents més greus de la història del muntanyisme. “Balandrau, infern glaçat” és el relat en primera persona dels supervivents d’una tragèdia que els canviaria la vida per sempre. Més que sobreviure, aquell dia van tornar a néixer.

La projecció de 75 minuts de durada es realitzarà el dijous 9 de maig a la sala d’actes de l’Agrupació a les 19:00 de la tarda. En finalitzar la projecció es realitzarà un debat amb en Lluís Tripiana, un dels supervivents d’aquella tràgica sortida.

Autoritzada la projecció per TV3.

Hora

(Dijous) 7:00 pm - 9:00 pm

Lloc

AGRUPACIÓ CIENTÍFICO-EXCURSIONISTA DE MATARÓ

Passatge del Pou d’Avall, 1

Organitzada/ Guiada per

Agrupe

Back to top
X