Skip to content

març, 2019

24març7:00 am4:00 pmCOL·LECTIVA: Can Maçana (Massís de Montserrat)Massís de Montserrat

Més

Detalls de l'Activitat

Sortida col·lectiva pels voltants del coll de Can Maçana, al massís de Motserrat.

Ruta d’uns 9 km al voltant del Coll de Can Maçana, al massís de Montserrat.
Cal dur casc protector per tal de poder evitar cops de branques i de pedretes.

Durant el recorregut hi ha dos passos que habilitats amb cordes.

Hora i punt de trobada: 7:00 h a la plaça de les Tereses (Mataró).

Preu: socis federats gratuït; socis no federats 5 €; No socis federats 6 €; No socis no federats 11 €. Despeses de desplaçament a compartir. Inscripcions a la nostra seu o per transferència bancària. Més informació al nostre web o al telèfon 93 755 08 37.

EXCURSIÓ A MONTSERRAT. CAN MAÇANA

Dificultat: Difícil

Distància de la ruta: 9 km aprox.

Durada de la ruta: 4h 15’ aprox.

Desnivell650m aprox.

Tipus de ruta: circular

Inici : Can Maçana (parking de pagament)

 

Situació geográfica: Sortirem des de l’aparcament de Can Maçana ubicat al municipi del Bruc (comarca de l’Anoia) i situat al Parc natural de la muntanya de Montserrat, és el principal punt d’accés a les agulles com les dels Frares  Encantats (el Bisbe, el Lloro i el Dit que visitarem) i camins més desconeguts .

Geologia. Aquesta conca originària del Terciari, estava ocupada  pel mar i en els seus límits es depositaven sediments arrossegats per rius que venien dels relleus que s’anaven formant. La formació de la muntanya de Montserrat és deguda a l’erosió diferencial entre roques dures (conglomerats)  i roques més toves (argila i arenes). La seva forma característica es el resultat de  l’acció de l’aigua sobre els conglomerats,  que es filtra per una densa red de diàclasis (fractures) que esquerden les roques montserratines. El portell estret o el pas de la portella per on passa la ruta són bons exemples.

Tota la muntanya de Montserat és considerada  Espai d’Interés Geològic (geozona 224) pel Departament de Medi Ambient i també és inclós al GeoParc de la Catalunya Central. A més és una muntanya molt apreciada pels escaladors.

Flora: Trobarem l’alzina, sotabosc format per alader, arítjol, marfull ,lligabos, aladern fals galzeran , boix, heura , arboç . També trobarem, moixeres, avellaners, til.lers i blades. Fins als 600-700 m als obacs i gairebé fins als 1.000 m trobarem,al solell (alzinar amb marfull), i també d’alzinars situats per damunt de la cota dels 600 m als obacs i sobre un substrat calcícola (alzinar amb boix). En aquest estatge,també creixen les rouredes, cercant els llocs més ombrívols, i fins i tot algunes teixedes. Romaní, farigola, te de roca, bruc d’hivern, orella d’os, pi blanc i corona de reina també hi seran presents.

Fauna: Va ser declarat Parc Natural al 1987 i entre els mamífers el porc senglar , l’esquirol la fagina  i el gat mesquer, i des del 1995, amb la seva reintroducció, la cabra salvatge. Entre els rèptils, el dragó comú, l’escurçó ibèric, el vidriol , el sargantaner gros , el llangardaix comú o ocel·lat i la serp verda , i entre els amfibis, escassos, potser alguna granoteta de punts i la salamandra. A part de ratpenats.

Historia i cultura: El relat espiritual de Montserrat és la història dels seus monestirs benedictins i de l’esperit santificador. La religió i la cultura també tenen un àmbit propi en la història religiosa de Montserrat representada pels seus monestirs de Santa Cecília, Santa Maria i Sant Benet. El de Santa Maria, amb el seu santuari, és el que més projecció ha tingut en la història religiosa de Catalunya i en la construcció de la seva identitat nacional.Nosaltres visitarem Sant Pau Vell ,esglesia en ruïnes del 988 amb planta de creu amb volta de mig punt, es creu que podía haver estat capella del Castell de la Guàrdia. Aquest territori ha petit guerres i enfrontaments. Les evidencies d’aquesta situació són l’existència d’uns castells, que parlen de la necessitat de protegir i defensar-se. També la muntanya de Montserrat fou escenari de batalles importants en la història de Catalunya, com la coneguda batalla del Bruc durant la Guerra del Francès on es forjà la llegenda del Timbaler del Bruc. Trobarem també el refugi Vicenç Barbé que va rebre aquest nom en honor a un gran escalador català que va morir escalant els Frares al 1942.

 

 

 

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 4:00 pm

Lloc

Massís de Montserrat

Organitzada/ Guiada per

Joaquim Alabarce

Back to top
X