Ens trobem a pocs metres de l’antiga Ermita de Sant Simó, petita església de tradició marinera del segle XVI, localitzada a l’extrem est del Camí Ral, al barri de l’Havana, i protegida com a bé cultural d’interès local.
Consta que el 1429 hi havia alguna construcció, però fins al 1553 no es té coneixement de la primera ermita i, a partir del 1611, s’hi fan obres més importants fins al que és avui en dia. El seu estil arquitectònic és d’època barroca.
Aquesta ermita rebia exvots de pescadors i mariners, dos d’ells molt destacables: un gravat a la llinda de la sagristia i una maqueta d’un vaixell feta de fusta, l’anomenada “Coca de Mataró”, model de vaixell del segle X considerat el més antic d’Europa. Actualment es troba a Holanda, al Maritime Museum Rotterdam, on és exhibida com una obra mestra amb el nom de “Model de Mataró”. Ambdós exvots són considerats de gran importància cultural i històrica.
Abans del 1936 l’ermita havia conservat tota la seva imatgeria original, així com objectes i documents que donaven fe de tota classe d’activitat marinera al llarg dels segles, i que aportaven informació sobre la intervenció del sant en empreses marineres, en naufragis i en activitats corsàries com la que protagonitza el 1691 Pere Silvestre, patró de l’embarcació Sant Cristòfol, contra unes galeres de pirates barbarescos a les ordres de Suliman Anaut, just davant de Mataró. Aquesta batalla va generar l’exvot esgrafiat sobre pedra que es pot contemplar a la llinda de la sagristia.
La façana va ser restaurada al 1951 i decorada amb esgrafiats dels autors Ferdinandus Serra i J.B. Parés, que representen un pescador i la seva família.
La festa de Sant Simó, el 28 d’octubre, és una de les més arrelades a la tradició popular de Mataró. Segons recull Joan Amades al seu Costumari Català, la gent de mar de Mataró implorava l’ajut de Sant Simó contra els atacs de la pirateria i el venerava en una ermita als afores de la ciutat.
En aquesta festa sempre té un lloc especial el Sabre de Sant Simó, postres que han esdevingut l’especialitat pastissera més típica de la ciutat.
Fonts consultades:
*Pla especial del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic
* Pàgina web de l’Open Puig i Cadafalch
https://openpuigicadafalch.cat/
Edició 2012, itinerari 3 (les Cinc Sènies i el seu aqüeducte)
Edició 2016, itinerari 2 (torre d’Onofre Arnau)
*Sender de Gran Recorregut GR-83
https://senders.feec.cat/fem-muntanya/senders/sender/gr-83-cami-del-nord/
* Zona agrícola de les Cinc Sènies
“Descobrim Mata, les Cinc Sènies. Itineraris de natura, agricultura, història i paisatge.”
Oriol Bassa, David Farell i Francesc Navarro
* Castell de Mata o d’Onofre Arnau
“L’arquitectura militar medieval. Les excavacions al castell de Mata (Mataró).”
Josep A. Cerdà, Carles Martí i Marta Santandreu
Jornades d’història i arqueologia medieval del Maresme
Del 13 al 30 d’octubre de 1999
Aquest QR forma part d’un conjunt de punts d’informació al llarg del GR-83 que s’ha materialitzat gràcies a alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Meritxell, en el marc del Servei Comunitari, en col·laboració amb l’AGRUPE, i el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari clica aquí.