Skip to content

març, 2019

03març8:30 am2:00 pmMATINAL: ruta prehistòrica de la Roca del Vallès

Més

Detalls de l'Activitat

Bonica caminada per la Serralada Litoral, a la seva vessant interior a cavall entre els municipis de la Roca del Vallès i Òrrius. Permet veure en molt poc recorregut nombrosos monuments megalítics i altres punts d’interès. Molt recomanable per fer amb canalla. És una ruta circular de poc més de 10 km. És anomenada “ruta II” perquè una mica més al nord hi ha una altra ruta prehistòrica, la I, en la qual es poden veure dos o tres monuments megalítics més.

Hora i lloc de sortida: 8:30 a l’aparcament del clos arqueològic de Torre Llauder. Desplaçament en cotxes particulars.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 5€; No socis federats 3€; No socis no federats 8€. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37.

La ruta s’inicia a la urbanització La Pineda, i podem deixar el cotxe al mateix camí anomenat de la Roca Foradada, just per començar la ruta dins el bosc.També podem anar primer a fer una visita al capdavall del carrer de la Ruta Prehistòrica, on podem contemplar el dolmen de can Gol I. Aquest es troba dins una finca privada, i és necessari enfilar-se damunt unes pedres per visualitzar el dolmen darrera la tanca del perímetre.

Tornant al punt d’inici, un cop ens endinsem al bosc, en un tres i no res trobarem una cruïlla que ens duu, primer a l’esquerra cap al dolmen de can Gol II, de base rectangular i sense llosa superior, i tornant al camí el creuem i seguim rectes fins que trobem ràpidament la Pedra Foradada, un gran bloc de granit al qual se li practicà un forat de dimensions considerables on hi cap un grapat de gent. Malgrat la tasca titànica de foradar la pedra d’aquesta manera, no es coneix amb claredat quina havia estat la seva funció.

Tornem al camí principal i en 500 m trobem una altra bifurcació. En aquest cas anem cap a la dreta i en 200 m trobem un altre punt d’interès, la Pedra de les Orenetes, un bloc enorme de granit amb formes ben curioses i on, si ens fixem bé al darrera la pedra a les balmes erosionades per l’aigua i el vent, encara podem observar restes de pintures rupestres ben antigues.

Tornem al camí principal, i al cap d’uns 200 m més trobem un altre punt d’interès, la Pedra de les Creus. Antigament, abans de les creus de terme, era habitual gravar creus a les pedres per marcar límits de territoris o com a fites referencials i d’orientació. En aquesta pedra hi ha creus de diverses èpoques, i es confonen amb d’altres més recents però les originals es podrien remuntar a l’edat mitjana. Hi ha una inscripció, “La Roca Año…”, però l’any no queda clar.

Seguim pel camí principal i un quilòmetre més enllà trobem una altra pedra, la del Molí o el Plat del Rei, anomenada així per la seva erosió superficial rodona en forma de plat gegant.

Molt aviat, seguint el camí ens trobarem el dolmen de Céllecs o cabana del Moro, un dolmen de poc menys de dos metres de longitud amb llosa superior, de formes molt boniques.

Continuant la ruta, en un quilòmetre i mig arribarem a l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, al terme d’Òrrius, en la qual podem fer una pausa per esmorzar. Som a mig camí del recorregut. Sortint de l’ermita i passant pel costat de la carretera, sense creuar-la, baixarem cap a l’obaga de la font de Sant Bartomeu. Fem dos quilòmetres més pel camí a l’obaga de la serralada i arribarem a l’anomenat bosc encantat, on podrem observar un parell d’escultures a la pedra granítica: les anomenades Pedra de l’Indi i Pedra de l’Elefant, tallades in situ sobre els blocs de granit.

Seguint la ruta pel torrent de Sant Bartomeu, continuarem planejant i després fent una mica de pujada fins assolir el camí inicial en un punt prop de la Pedra de les Creus. Retornarem pel mateix camí ja fins arribar a la urbanització, on conclou aquesta ruta.

Hora

(Diumenge) 8:30 am - 2:00 pm

Lloc

Comarca del Vallès Oriental

Organitzada/ Guiada per

Ricard Cases

Back to top
X