Skip to content

gener, 2018

14gener7:00 am6:00 pmGR 1: 5a etapaHostal del la Vall del Bac - Sant Joan de les Abadesses (22 km)

Més

Detalls de l'Activitat

Itinerari:

Hostal de la Vall del Bac, Llongarriu, El Coll (collet de les Tòfones), Mas de L’Om, Sant Pau de Segúries, Torrent de Quatrecases, Riera del Repuntxó, El Marquès, El Grau, El Pujol, La Batllia, El Jampere, el moli de Malatosca i Sant Joan de les Abadesses.

Distància: 22 km

Hora i lloc de trobada: 7 del matí a l’aparcament de l’Abanderado.

Inscripcions: Socis federats 2€; Socis no federats 7€; No socis federats 5€; No socis no federats 10€;

Desplaçament en cotxes particulars. Despeses a compartir.

Descripció de l’itinerari:

Sortida des de l’Hostal de la Vall del Bac (600 m) Alta Garrotxa.  Aquest centenari edifici, és segons es diu, un dels hostals més antics de Catalunya. El seu emplaçament era idoni perquè està al bell mig de la ruta habitual de començaments de segle XX per anar d’Olot a Camprodon i a l’inrevés. Deixem l’hostal a la dreta i ens enfilem direcció una torre de conducció elèctrica. Girarem a l’esquerra direcció sud-oest per un camí que planeja. 100 mts endavant es deixa la pista i prenem un corriol a la dreta. A un km aprox. arribem a Llongarriu, casa pairal amb l’ermita romànica del segle XII de  Santa Maria de Llongarriu també denominada Santa Maria de Sacot, Santa Maria del Cot, Mare de Déu dels Àngels de Llongarriu (690 m). Deixem l’ermita a la dreta i anirem per la pista de l’esquerra (oest). Creuem una pista a la dreta i d’altra a l’esquerra, seguim recte en suau pujada fins arribar a la casa del Coll (775 m) també conegut per collet de les Tòfones. Seguim mateixa pista uns 0,5 km i girem a la dreta per una pista que baixa, a 100 mt deixem una pista a l’esquerra. Mes endavant trobem pal indicador (745 m). Es deixa una pista planera a la dreta i es va recte (nord-est). A 20 mt es gira a l’esquerra (si es va recte s’arriba a l’ermita de Sant Feliu del Bac). Es baixa per un prat (nord-oest), al cap de vall del prat se segueix una pista que també devalla. A 300 mt es va a l’esquerra i es creua el torrent i a 100 mt s’uneix una pista per l’esquerra. A 400 mt al costat d’un prat es deixa la pista i girem a la dreta per un camí que baixa i creuem la riera de la Vall del Bac. Pugem per un altre vessant, més amunt el camí careneja i deixa un corriol a la dreta. En sortir a la pista es puja a l’esquerra. Pista de la Vall del Bac. Trobem pal indicador al costat d’una torre de mitja tensió, es va recta amunt (sud-oest). 1,2 km trobem el Mas de l’Om (745 m), actualment casa rural. Pal indicador, es deixa la pista i es va a l’esquerra entre el camí del mas i la pista. A 100 mt una bifurcació a l’esquerra en baixarà a creua el torrent i pujarem per l’altre vessant. Més endavant creuarem un altre torrent i pujarem pel camí de la dreta. Tornem a la pista de la Vall del Bac (910 m) seguint amunt a l’esquerra. A 750 mt deixem l’entrada a can Mariné (casa rural) a la dreta. Abans d’arribar a la carretera de la Vall de Bianya girarem a la dreta per una pista pavimentada. Aquí assolirem el màxim desnivell (920 m) i ens mantindrem a la franja dels 800/900 m.

Després de passar pel costat d’un cobert arribem a un indicador punt de confluència amb el PR-C 188 que per la dreta va a Camprodon. Tots dos senders van junts recte, tot baixant per l’avinguda del Mariner creuem la C-38 fins a Sant Pau de Seguries (865 m), ja a la comarca del Ripollès. Plaça de la Generalitat punt inici/final del PR-C 188. Nosaltres seguim per un carrer al sud-est fins plaça de l’Era i per l’esquerra de la plaça al carrer Major fins la carretera C-38. Es pren a la dreta i es passa el riu Ter pel Pont. A 1,6 km (indicador) deixem la carretera i prenem pista a la dreta que puja al nord al costat d’una caseta abandonada. A 150 mt s’uneix un camí per la dreta. A 0,3 km es deixa la pista i es baixa per la de l’esquerra fins creuar el Torrent de Quatrecases (875 m) pujant pel altre vessant per un corriol fins un prat on es puja la nord. A 300 mt cruïlla que baixem a l’esquerra direcció l’oest. A 0,5 Km abans de la casa de la Folcrà deixarem la pista i es puja fins guanyar un camí a la mateixa alçada que desprès enllaça amb la pista d’accés de la casa. A 0,900 Km trobem una tanca (860 m) creuem i davallem dolçament fins a pista davant d’un torrent que baixem per l’esquerra. A 0,2 Km travessem riera del repunxó per pont i seguim. Mes endavant confluència amb PR-C 60 que per la pista de la dreta puja a l’ermita romànica de Santa Magdalena de Perella.

Ara tots dos senders van junts a l’esquerra i es baixa per la pista. Uns 150 mts mes endavant el PR-C 60 va a l’esquerra i nosaltres seguirem recte. A 0,65 Km trobem el mas de El Marques (820 m) seguim mateixa direcció fins el mas de El Grau, aquí a la bifurcació prenem la pista de l’esquerra direcció oest sud-oest, creuarem pel pont el torrent de Coll de Pal, deixem a la dreta la central elèctrica del Reixac, creuem el canal i seguim per la pista. 0,5 Km girem a la dreta 180º pujant per la pista. Ara girem a l’esquerra 180º per la pista pavimentada i es puja. A 0,5 Km girem a l’esquerra, deixem a la dreta el mas de Llestacanosa. A 60 mt davant del barri de son Recer baixem a l’esquerra. Tot seguit en una corba tancada a l’esquerra deixem la pista i es segueix recte i per un corriol a l’esquerra creuarem el torrent de Muig. Pugem l’altre vessant creuarem uns prats i s’arriba a unes cases, el Pujol (885 m) masos abandonats. Passem pel costat del mes alt direcció sud-oest (atenció als senyals) fins trobar pista que seguirem a l’esquerra baixant. A 0,6 Km abans d’arribar a un camp i al peu d’una torre d’electricitat es va la dreta per un corriol que voreja el camp. Deixarem la casa de la Batllia a la dreta i després la casa de el Jampere a l’esquerra seguint per la pista pavimentada, passem per l’entrada a can Coll a la dreta i després el moli de Malatosca (790 m) a l’esquerra. Més endavant es va a l’esquerra per la via verda de la Ruta del Ferro en arribar a la carretera d’Orgassa GIV-5211 a l’esquerra fins l’estació de la via verda. Girem a l’esquerra per la carretera de l’estació fins a l’esquerra del passeig de l’estació arribant a Sant Joan de les Abadesses (770 m) fins les Cinc Fonts al costat del pont Vell.

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 6:00 pm

Back to top
X