Skip to content

març, 2022

27març7:00 am6:00 pmCol·lectiva: Romànic Montserratí (Castellbell i el Vilar)Ruta del romànic del Bages, a l'entorn de Montserrat

Més

Detalls de l'Activitat

Col·lectiva: Romànic Montserratí (Castellbell i el Vilar)

Ruta circular de 21 km i 700 m de desnivell positiu, amb sortida i arribada a Castellbell i el Vilar.

Hora i punt de trobada: 7.00 del matí (hora nova!) a la Plaça de les Tereses.

Lloc de sortida de la ruta: Poliesportiu de Castellbell i el Vilar

Poliesportiu de Castellbell i el Vilar (enllaç al Google Maps)

 

INSCRIPCIONS

Per participar en aquestes sortides, cal estar en possessió de la llicència federativa corresponent, o bé, disposar d’una assegurança temporal. En aquest últim cas, l’entitat s’encarrega de tramitar-la.

Preus: socis federats gratuït; Socis no federats 5€; No socis federats 3€; No socis no federats 8€. Inscripcions a la nostra seu, al correu info@agrupe.cat, o bé al telèfon 93 755 08 37

Responsable: Carmina Tàpia

EL ROMÀNIC MONTSERRATÍ

Col·lectiva del mes de març de 2022

Us presento la ruta d’aquest mes de març que comença al meu poble, Castellbell i El Vilar, a la comarca del Bages.

El poble

A vista d’ocell no diríeu que és ben bé un poble, us costarà trobar la típica plaça i l’església, perquè està tot escampat i una mica amagat dins d’un extens territori situat entre la muntanya de Montserrat en ple parc natural, i la serra de l’Obac, amb el riu Llobregat que parteix en dos el municipi.

El nom ens parla dels seus orígens: els dominis del castell de Castellbell, i El Vilar, un únic i petit carrer de cases amb un ajuntament primigeni i l’església de Santa Maria; la resta del poble és un extens territori esquitxat de masos i ermites amb els seus cementiris, i alguns petits nuclis rurals.

El riu és la columna vertebral, serpenteja entre els turons del Castell, del Vilar i del Marquès, i crea dos meandres al seus peus; també les rieres de Rellinars, de Marganell i de Merà contribueixen a trossejar el paisatge i fer d’aquest poble un trencadís. Cap al sud i a ponent, el municipi s’expandeix pel peu de Montserrat, i ens ofereix un paisatge divers i en molts punts impactant per la proximitat de la muntanya. A la seva esquena, la serra de l’Obac viu més aliena a la vida del poble, li fan barrera dues grans infraestructures de comunicació: la via del tren de la Renfe i l’autopista de Terrassa-Manresa.

La seva història

Castellbell i el Vilar és un territori de cruïlla, dues carreteres principals, i dues línies de tren el comuniquen, i per passar de l’una a l’altra riba del riu i connectar els marges de les rieres i els recs de les fàbriques, tenim els ponts.

El més antic de tots, el pont romà de la riera de Rellinars, petit i gairebé amagat sota els marges, però pioner en la trànsit de persones i animals per aquestes contrades. Al barri Burés hi trobem el “pont Vell” de l’època medieval, que va ser la única via de pas entre la plana de Barcelona i la Catalunya central durant segles. Ja més recents, al mateix Burés, el pont Nou de la carretera de Manresa i el pont dels Ferrocarrils Catalans. A la Bauma, 2 ponts més, el de la fàbrica, i el pont de la nova carretera de Terrassa-Manresa construït als anys 70, i també les restes d’un pont emblemàtic com va ser el del cremallera de Montserrat (construït el 1892 i desballestat a partir del 1957)

La vida aquí fins el segle XVIII, va estar absolutament lligada a l’activitat agrícola, però durant el procés d’industrialització va experimentar una transformació radical perquè a la riba del riu es van crear 4 colònies tèxtils (la de can Serra, actualment totalment abandonada; i les del Burés, el Borràs i la Bauma) que van marcar per sempre més la vida del poble. També la construcció de les línies de tren dels Catalans i de la Renfe, amb les respectives estacions, i el cremallera de Montserrat, van consolidar definitivament la importància d’aquest poble com a nucli de comunicacions.

Aquest poble és una lliçó d’història viva, si el camines pots anar des dels romans als nostres dies passant pel romànic, l’època medieval, la Catalunya rural dels segles XVII i XVIII, la industrialització i la implantació de les infraestructures ferroviàries del segle XIX, el creixement urbanístic dels anys 60, la davallada de la industrialització al segle XX…La història aquí es fa present en molts elements ben conservats, i alguns encara amb vida pròpia.

Si només hi passes no el “veus”, t’has d’endinsar als seus boscos i camins per conèixer el seu paisatge, i te l’han d’explicar una mica per comprendre el valor del seu patrimoni. Amb el pretext del romànic, us convidem a descobrir-lo.

Una part de la meva família ha viscut a Castellbell tota la vida, s’estimen intensa i profundament aquest paisatge i la seva història. En Joan i l’Esteve Frontera ens aconduiran pels camins, i en Genís Frontera, fill de l’Esteve, ens explicarà la història.

La ruta

Iniciarem la caminada al Vilar l’origen del poble que continua essent un únic carrer de cases petites que s’ha mantingut gairebé immòbil al llarg del temps. És un raconet allunyat de les carreteres principals i per això poc conegut. El terme municipal s’expandeix als seus peus com un ventall fins arribar al peu de la muntanya de Montserrat, l’impacte visual a l’arribar-hi impressiona.

Travessarem el Vilar i baixarem per un camí de pagès cap a l’antiga colònia tèxtil del barri Burés, on jo vaig néixer. El “pont Vell” presideix aquest barri format per una fàbrica, quatre blocs de pisos i naturalment un casino-teatre, element imprescindible a la vida de les colònies. Alçant els ulls trobem el Castell i la torre de l’Amo, exercint el seu poder des de les altures.

Travessarem el “pont Vell” per enfilar camins entre boscos que ens aniran portant al peu de la muntanya dins el perímetre del Parc Natural de Montserrat. Ara ja per camins més oberts, anirem descobrint petites ermites romàniques entre camps i masies, també el llogarret de Sant Cristòfol, desgraciadament envoltat d’urbanitzacions, que avui dia ja no es podrien construir.

De retorn i per acabar de comprendre la vida i la historia del poble, ens obrirà les portes un molí del segle XVI. Acabarem pujant al turó del Marquès per contemplar el poble i el paisatge des de dalt i també per descobrir com la gent d’ara també deixa la seva petja personal al territori.

Carmina Tàpia

Hora

(Diumenge) 7:00 am - 6:00 pm

Organitzada/ Guiada per

Carmina Tàpia

Back to top
X