setembre, 2017

23setembreallday24alldaySortida col·lectiva: Escenaris de la Batalla de l'EbreSenderisme cultural pels principals escenaris de la Batalla de l'Ebre

Col.lectiva setembre

Més

Detalls de l'Activitat

Història

El 25 de juliol de 1938, a les 00:15 h d’una nit sense lluna, les forces republicanes van iniciar el pas del riu entre Mequinensa i Amposta, sorprenent l’enemic. La major operació militar de la Guerra Civil havia començat.

A finals d’abril del 38 va ser mobilitzada la lleva dels 41, anomenada del ‘biberó’ perquè va ser la més jove que va participar a la Guerra Civil. En un principi havien de cobrir tasques auxiliars, però el 25 de juliol del mateix any ja participava en l’ofensiva republicana a la batalla de l’Ebre. Dels 30.000 joves catalans de només disset anys que van ser cridats a files, més de la meitat no hi van tornar. La resta, acabada la guerra, corregueren sorts ben diferents. Alguns, exiliats als camps de concentració del sud de França. Altres a les presons i camps de concentració franquistes on anaren a batallons de treballadors repartits per tota Espanya, feren el servei militar a Saragossa, Barcelona, l’Àfrica, etc. Alguns fins i tot lluitaren contra els maquis o foren sorpresos per l’arribada dels nazis a Paris.

 

Itinerari:

Començarem a la riba de l’Ebre, al costat de l’embarcador de Mora d’Ebre, allà es podrà percebre la gran amplada que té el riu i la dificultat que va representar creuar-lo i més per a molts joves que no sabien nedar en aquella època. Després ens acostarem a la Serra de Pàndols on accedirem a la cinglera per una bona pujada en ferm tastant una mica la calor i l’esforç que ells van passar per aquella zona. A dalt ni una gota d’aigua i llaunes de sardines i arengades. (Alternativa en cotxe fins dalt, però amb el compromís d’acostar-se a la cinglera fins a la placa trencada). Dinarem tots plegats a dalt al monument a la Pau i aprofitarem els cotxes per baixar i desplaçar-nos cap a Corbera d’Ebre, deixant alguns a Vilalba dels Arcs. Fem els cafès i pugem a visitar el poble vell de Corbera, especialment l’església. Des d’allà començarem tots plegats el camí de Corbera als Quatre Camins, un recorregut de poc desnivell on veurem trinxeres i ens sentírem al bell mig de la línia de front davant per davant de Gandesa, és l’espai de la desfeta del terç de Montserrat. Fet el camí, una bona copa de vi (“Ay de mi”, Cent x Cent”…) al Casal de Vilalba dels Arcs, recorregut pel poble i a triar… Museu de Corbera o bany al toll del pont de Lledó?… Catalunya o Aragó?
Mitja pensió a la casa de colònies “Els olivers” a Orta de Sant Joan, dels pocs llocs que no són plens per l’esdeveniment de les motos GP a Alcañiz aquest cap de setmana. Passejada nocturna opcional al poble d’Orta i a descansar…

Matí de passejada i lleure pel massís dels Ports. M’ajudareu a trobar el Toll del Vidre, que potser algú coneix, jo no hi he estat mai… banyet allà i tornada a Arnes, un poble que amb només 400 habitants, té una vida cultural molt rica. Al Casal d’Arnes farem l’aperitiu-dinar amb unes vistes espectaculars, ja m’ho direu…
Després  tornarem als espais de la batalla de l’Ebre per finalitzar el cap de setmana. Directes a les Trinxeres de les Devees, de la Fatarella  i passejada, baixant, revisquent els darrers dies de la batalla fins arribar al Cementiri de les Camposines, un memorial on hi ha enterrades víctimes d’aquella guerra i on, encara avui, es dipositen les que encara es troben pels camps de la zona.
En les jornades d’Arnes ens van informar que aviat es començaran a fer les proves d’ADN per identificar les restes òssies, i que aquestes es “guardaran” en millors condicions fins que siguin identificats els seus familiars… Curiós, parlaven que la millor identificació era la directa, de pares a fills…o néts… però quants joves de la lleva del biberó en tenen?  Molt complicat tornar a lloc…

Detalls de la Sortida:

23 setembre     “Batalla de l’Ebre”:

07.00 h.   Sortida de Mataró. Reagrupament en cotxes al Clos arqueològic.

09.30 h. Mora d’Ebre per veure el riu Ebre. “El perquè de la batalla”. Esmorzar.

11.00 h. Serra de Pàndols. Temps difícils: calor, set, llaunes de sardines, bacallà…

14.00 h.  MEMORIAL DE LA PAU. Dinar.

15.00 h. Cafès

15.30 h. Visita al poble vell de Corbera d’Ebre, un poble encara enrunat per les bombes de la batalla. Relats de testimonis de gent que vivia en aquell poble. Entrarem dins la seva església, sense sostre.

16.00 h. De Corbera als Quatre Camins. Caiguda del Terç de Montserrat.

18.00 h  Vins a Vilalba dels Arcs. Recorregut pel poble.

19.00 h  Desplaçament a Lledó.

20.30 h  Arribada i sopar a “Els Olivers”, Orta de sant Joan.

22.30 h Visita al poble.

24.00 h  Silenci

24  setembre

“Per les comarques del Matarranya i de la Terra Alta”:

08.00 Diana.

08.30 Esmorzar

09.00 Inici de la ruta, aproximació amb cotxes a Arnes.

11.00 Toll del Vidre

13.00 Arnes. Visita al poble.

13.30 Dinar al casal d’Arnes.

14.45 Desplaçament a la Fatarella.

15.30 Trinxeres de les Devees al cementiri de  les Camposines.

17.00 Cementiri de les Camposines, Un munt de víctimes a la guerra

19.30-20.00 h Hora aproximada d’arribada a Mataró.

Despeses:

Entrades al Poble Vell de Corbera ………………………………………………………..         2 €.

Mitja pensió i allotjament a Els Olivers  d’Orta de Sant Joan ………………….       34 €

Col·laboració amb l’Agrupació Científico-excursionista de Mataró  ………..   (socis 2 € / No socis 5€)

Benzina i peatges a compartir (els conductors no paguen) ……………………..    Aprox  20 €

Cafès, begudes i dinar al Casal d’Arnes……………………………………………….     (a discreció)

TOTAL  75 €

Equipatge:

Roba esportiva i bon calçat. Roba de bany.

Pijama i higiene. Sabatilles de descans.

S’han de portar els llençols o el sac de dormir, però en aquest segon cas s’han d’afegir el llençol de sota i la coixinera. També s’ha de dur la tovallola.

Bossa per a la roba de recanvi i motxilla petita per caminar.

Esmorzar i dinar pel primer dia. Beguda. Aigua abundant.

Material per a la pluja, per si un cas.

Imprescindible tarja sanitària individual i documentació personal.

Hora

setembre 23 (Dissabte) - 24 (Diumenge)

Organitzada/ Guiada per

Manuela Martín

X